De Nationale Bank maakt de kwartaalprognoses bekend in de 'Business Cycle Monitor', een publicatie die de centrale bank sinds kort elk kwartaal verspreidt.

De bevolking consumeerde in de volle coronacrisis fors minder, omdat de mogelijkheden daarvoor werden ingeperkt. Ook het vertrouwen van de consumenten en de bedrijven ging de dieperik in.

Volgens de NBB hebben de bedrijfsinvesteringen fors te lijden onder de coronacris. 'Het zeer zwakke producentenvertrouwen weerspiegelt de grote onzekerheid over de mondiale economische vooruitzichten en de financiële spanning waarmee bedrijven kampen', klinkt het. Indicatoren uit enquêtes wijzen er bovendien op dat bedrijven massaal hun investeringsplannen uitstellen.

De prognosemodellen van de Nationale Bank voorspelden eigenlijk een bbp-krimp van 2 tot 2,3 procent, maar die mechanische prognoses zijn volgens de NBB 'niet betrouwbaar in deze bijzondere omstandigheden en overschatten de groei aanzienlijk'.

Aangevuld met andere informatie, zoals specifieke bevragingen in de crisisperiode, komt de Nationale Bank op een veel negatievere raming voor het tweede kwartaal uit.

Voor het tweede kwartaal wordt een terugval van het bbp met liefst - 16 procent verwacht, tegenover een krimp van - 3,6 procent in het eerste kwartaal, toen de economie nog maar voor een beperkt deel besmet was door de coronacrisis. Dat is maar iets beter dan in de volledige eurozone, waar het bbp in het eerste kwartaal met 3,8 procent terugviel.

De Nationale Bank maakt de kwartaalprognoses bekend in de 'Business Cycle Monitor', een publicatie die de centrale bank sinds kort elk kwartaal verspreidt. De bevolking consumeerde in de volle coronacrisis fors minder, omdat de mogelijkheden daarvoor werden ingeperkt. Ook het vertrouwen van de consumenten en de bedrijven ging de dieperik in. Volgens de NBB hebben de bedrijfsinvesteringen fors te lijden onder de coronacris. 'Het zeer zwakke producentenvertrouwen weerspiegelt de grote onzekerheid over de mondiale economische vooruitzichten en de financiële spanning waarmee bedrijven kampen', klinkt het. Indicatoren uit enquêtes wijzen er bovendien op dat bedrijven massaal hun investeringsplannen uitstellen. De prognosemodellen van de Nationale Bank voorspelden eigenlijk een bbp-krimp van 2 tot 2,3 procent, maar die mechanische prognoses zijn volgens de NBB 'niet betrouwbaar in deze bijzondere omstandigheden en overschatten de groei aanzienlijk'. Aangevuld met andere informatie, zoals specifieke bevragingen in de crisisperiode, komt de Nationale Bank op een veel negatievere raming voor het tweede kwartaal uit. Voor het tweede kwartaal wordt een terugval van het bbp met liefst - 16 procent verwacht, tegenover een krimp van - 3,6 procent in het eerste kwartaal, toen de economie nog maar voor een beperkt deel besmet was door de coronacrisis. Dat is maar iets beter dan in de volledige eurozone, waar het bbp in het eerste kwartaal met 3,8 procent terugviel.