KPN trekt aanstelling van Dominique Leroy in

De voormalige Proximus-CEO Dominique Leroy © Belga Image

Het Nederlandse telecombedrijf KPN ziet af van de aanstelling van Dominique Leroy als CEO. Reden is het onderzoek naar de vroegere CEO van Proximus dat in België loopt.

Dat heeft KPN maandagochtend zelf bekend gemaakt voor de opening van de beurzen. ‘De duurtijd van de procedures door de autoriteiten in België is onduidelijk en onvoorspelbaar’, zo argumenteert het bedrijf.

De raad van toezicht van KPN geeft aan dat die onzekerheden rond timing niet in het belang zijn van KPN en zijn aandeelhouders, klinkt het.

‘Daarom heeft de raad van toezicht beslist om de beoogde aanstelling van mevrouw Leroy als CEO van KPN in te trekken.’

Compensatie

‘Dit was een moeilijke beslissing voor de raad van toezicht gezien het parcours van Dominique Leroy als een erg geslaagde topvrouw’, zegt Duco Sickinghe, voorzitter van de raad van toezicht.’

Leroy zal volgens KPN een compensatie krijgen voor bepaalde uitgaven en de tijd die ze stak in KPN sinds haar voordracht. Over de hoogte van die compensatie doet het Nederlandse telecombedrijf geen mededelingen.

Een bijzondere aandeelhoudersvergadering van maandag 28 oktober wordt geannuleerd. Joost Farwerck blijft tijdelijk de positie van voorzitter op zich nemen.

De toezichtsraad van KPN verwacht binnenkort verdere mededelingen te doen.

In opspraak

Dominique Leroy kondigde begin deze maand haar vertrek als CEO van Proximus aan. Ze zou vanaf 1 december aan de slag gaan als topvrouw van de Nederlandse concurrent KPN, maar dat gaat dus niet door.

Leroy kwam onder vuur te liggen nadat bekend raakte dat ze op 25 juli de opdracht gaf om een aandelenpakket van Proximus ter waarde van ruim 285.000 euro te verkopen op 1 augustus. Naar die transactie loopt een onderzoek van beurswaakhond FSMA. Leroy zelf ontkent dat ze handelde met voorkennis.

Op donderdag 19 september vonden op vraag van het Brusselse gerecht huiszoekingen plaats in de woning van Leroy en op haar kantoor bij Proximus. Leroy verklaarde eerder dat haar vertrek zeker niet de reden van de aandelenverkoop was. Het vertrek van een CEO wordt als koersgevoelige informatie beschouwd.

Leroy had naar eigen zeggen op het moment van de verkoop nog niet besloten om Proximus te verlaten. Maar ze gaf wel toe dat ze al enkele gesprekken had met externe partijen, waaronder KPN.

De Nederlandse krant NRC schreef vorige week dat Leroy al in juni voor een eerste keer gecontacteerd werd door KPN, dus vóór ze haar aandelen bij Proximus verkocht.

Partner Content