Het hefboomfonds Greenlight Capital diende een klacht in tegen Apple. Einhorn is van mening dat de technologiereus te veel cash op zijn rekening houdt en dat hij een hoger dividend moet uitkeren aan zijn aandeelhouders. In een brief die manager David Einhorn van Greenlight Capital schreef aan de aandeelhouders van Apple, roept hij ook op om op de aandeelhoudersvergadering van 27 februari te stemmen tegen een voorstel om preferente aandelen te schrappen, het zogenaamde Proposal #2. Dat meldt persbureau Reuters.

Einhorn roept Apple op om preferente aandelen uit te geven met een eeuwigdurend dividend van vier procent. Een hoger dividend zal volgens hem meer beleggers aantrekken.

Trauma

'Apple heeft de mentaliteit van mensen die traumatische ervaringen hebben gehad, en daardoor heeft het bedrijf steeds de indruk dat het niet genoeg cash heeft', zo zei Einhorn in een interview met CNBC. Ze gaan veel te voorzichtig om met hun geld, vindt hij.

Apple heeft momenteel 137 miljard dollar op zijn rekening. Dat is bijna 145 dollar per aandeel, terwijl de koers op 458 dollar noteert. Einhorn wil dat Apple via de uitgifte van preferente aandelen de berg cash verkleint.

Tegenaanval In een reactie die niet lang op zich liet wachten, ontkent Apple dat het de uitgifte van preferente aandelen wil schrappen.

'Momenteel voorzien onze statuten in de uitgifte van 'blanco cheque'-preferente aandelen door de raad van bestuur, zonder goedkeuring van de aandeelhouders. Als Proposal #2 wordt goedgekeurd, dan zullen onze aandeelhouders het recht krijgen om de uitgifte van preferente aandelen goed te keuren. Het voorstel heeft dan ook de steun van veel aandeelhouders.'

Dalende waarde

Apple is het grootste technologiebedrijf ter wereld, maar zijn waarde is de jongste tijd flink gedaald. Het bedrijf voelt ook de groeiende concurrentie op de smartphone- en tabletmarkt.

In de jaren 1990 was Apple bijna failliet. Na zijn terugkeer als CEO zorgde oprichter Steve Jobs voor een spectaculaire ommezwaai, met producten als de iPhone en de iPad.

Het hefboomfonds Greenlight Capital diende een klacht in tegen Apple. Einhorn is van mening dat de technologiereus te veel cash op zijn rekening houdt en dat hij een hoger dividend moet uitkeren aan zijn aandeelhouders. In een brief die manager David Einhorn van Greenlight Capital schreef aan de aandeelhouders van Apple, roept hij ook op om op de aandeelhoudersvergadering van 27 februari te stemmen tegen een voorstel om preferente aandelen te schrappen, het zogenaamde Proposal #2. Dat meldt persbureau Reuters. Einhorn roept Apple op om preferente aandelen uit te geven met een eeuwigdurend dividend van vier procent. Een hoger dividend zal volgens hem meer beleggers aantrekken. Trauma 'Apple heeft de mentaliteit van mensen die traumatische ervaringen hebben gehad, en daardoor heeft het bedrijf steeds de indruk dat het niet genoeg cash heeft', zo zei Einhorn in een interview met CNBC. Ze gaan veel te voorzichtig om met hun geld, vindt hij. Apple heeft momenteel 137 miljard dollar op zijn rekening. Dat is bijna 145 dollar per aandeel, terwijl de koers op 458 dollar noteert. Einhorn wil dat Apple via de uitgifte van preferente aandelen de berg cash verkleint. Tegenaanval In een reactie die niet lang op zich liet wachten, ontkent Apple dat het de uitgifte van preferente aandelen wil schrappen. 'Momenteel voorzien onze statuten in de uitgifte van 'blanco cheque'-preferente aandelen door de raad van bestuur, zonder goedkeuring van de aandeelhouders. Als Proposal #2 wordt goedgekeurd, dan zullen onze aandeelhouders het recht krijgen om de uitgifte van preferente aandelen goed te keuren. Het voorstel heeft dan ook de steun van veel aandeelhouders.' Dalende waarde Apple is het grootste technologiebedrijf ter wereld, maar zijn waarde is de jongste tijd flink gedaald. Het bedrijf voelt ook de groeiende concurrentie op de smartphone- en tabletmarkt. In de jaren 1990 was Apple bijna failliet. Na zijn terugkeer als CEO zorgde oprichter Steve Jobs voor een spectaculaire ommezwaai, met producten als de iPhone en de iPad.