Behalve bij de het hoofdkantoor van autobouwer Volkswagen in Wolfsburg kwam justitie ook op andere sites van het bedrijf op bezoek, meldt het parket van Brunswick.

"Doel van de huiszoeking was documenten en it-materiaal in beslag te nemen" om zo de medewerkers te identificeren die betrokken zijn bij het gesjoemel met ruim 11 miljoen voertuigen, aldus het parket in een mededeling.

Met de huiszoekingen wordt het Duitse onderzoek naar het gesjoemel bij de autobouwer opgevoerd. Elders in de wereld werden ook al onderzoeken opgestart nadat drie weken geleden bekend werd dat Volkswagen dieselauto's uitrustte met software die de emissiewaarden manipuleert.

Wie is verantwoordelijk?

De andere locaties van de huiszoekingen werden niet bekendgemaakt. Behalve de hoofdzetel zou het ook om om woningen van Volkswagen-medewerkers. Het schandaal heeft al geleid tot het ontslag van CEO Martin Winterkorn, maar het is nog altijd onduidelijk wie binnen het bedrijf verantwoordelijk was voor het ontwikkelen en installeren van die software. Ook zijn rol is onderwerp van een vooronderzoek, hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat hij van het bedrog afwist.

Horn moet zich verantwoorden

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden moet de Amerikaanse topman van Volkswagen, Michael Horn, zich donderdag verantwoorden voor het schandaal. In documenten die al uitgelekt zijn wordt duidelijk dat Horn al meer dan een jaar wist dat er gefraudeerd werd met de emissietests.

Hoewel het bedrijf dus al meer dan een jaar op de hoogte was, wachtte het wel nog tot begin vorige maand om de bevoegde overheid in de VS op de hoogte te brengen. Verschillende media berichten donderdag dat ook in Europa fraude gepleegd werd. (Belga/BO)

Behalve bij de het hoofdkantoor van autobouwer Volkswagen in Wolfsburg kwam justitie ook op andere sites van het bedrijf op bezoek, meldt het parket van Brunswick."Doel van de huiszoeking was documenten en it-materiaal in beslag te nemen" om zo de medewerkers te identificeren die betrokken zijn bij het gesjoemel met ruim 11 miljoen voertuigen, aldus het parket in een mededeling.Met de huiszoekingen wordt het Duitse onderzoek naar het gesjoemel bij de autobouwer opgevoerd. Elders in de wereld werden ook al onderzoeken opgestart nadat drie weken geleden bekend werd dat Volkswagen dieselauto's uitrustte met software die de emissiewaarden manipuleert.De andere locaties van de huiszoekingen werden niet bekendgemaakt. Behalve de hoofdzetel zou het ook om om woningen van Volkswagen-medewerkers. Het schandaal heeft al geleid tot het ontslag van CEO Martin Winterkorn, maar het is nog altijd onduidelijk wie binnen het bedrijf verantwoordelijk was voor het ontwikkelen en installeren van die software. Ook zijn rol is onderwerp van een vooronderzoek, hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat hij van het bedrog afwist. In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden moet de Amerikaanse topman van Volkswagen, Michael Horn, zich donderdag verantwoorden voor het schandaal. In documenten die al uitgelekt zijn wordt duidelijk dat Horn al meer dan een jaar wist dat er gefraudeerd werd met de emissietests.Hoewel het bedrijf dus al meer dan een jaar op de hoogte was, wachtte het wel nog tot begin vorige maand om de bevoegde overheid in de VS op de hoogte te brengen. Verschillende media berichten donderdag dat ook in Europa fraude gepleegd werd. (Belga/BO)