'Fintech' is al een tijdje meer dan een buzzwoord. Veel investeerders zien brood in de nieuwe deelsector, die wereldwijd bestaat uit vele duizenden bedrijven die zijn gespecialiseerd in financiële technologie. Daar zitten heel wat starters tussen, maar ook groeibedrijven die zich concentreren op bepaalde aspecten van het bankwezen: betalingen, kredietverstrekking, financiële planning of beveiliging.

ING wil in België een pioniersrol spelen in het begeleiden en uitbouwen van een fintech-community. Eerder dit jaar investeerde de bank 7,5 miljoen euro in SmartFin Capital, het investeringsfonds opgezet door onder anderen Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay) en Bart Luyten (ex-Sniper Investments). SmartFin neemt participaties in fintech-bedrijven die in de tweede fase van hun ontwikkeling zitten. Zulke ondernemingen bestaan al enkele jaren, genereren een omzet en mikken op internationale groei.

Nu gaat de bank nog een stap verder. "We creëren een innovatielabo specifiek voor startende fintech-bedrijven", vertelt Rik Vandenberghe, de directievoorzitter van ING België. "SmartFin mikt op groeibedrijven, het nieuwe platform richt zich uitsluitend tot starters. We begeleiden en coachen hen, en bieden hen de mogelijkheid hun ideeën uit te testen. Op die manier willen we de innovatie versnellen."

Starters begeleiden

De naam is FinTech Village. Er is een voorlopige huisvesting aan de Naamse Poort in Brussel (in de buurt van de hoofdkantoren van ING België), maar er wordt gezocht naar een andere locatie. "Alles zal afhangen van het aantal starters dat we aantrekken. De details van het project moeten nog worden uitgewerkt", zegt David Dab, chief innovation officer van ING België. "We moeten nog bepalen welke starters we precies selecteren en gedurende welke periode ze een beroep kunnen doen op begeleiding. We willen volledig operationeel zijn tegen de herfst van dit jaar."

Voor zijn FinTech Village gaat initiatiefnemer ING België in zee met een aantal partners. Dat zijn onder andere Swift (de specialist in de beveiliging van financiële communicatie en transacties), de consultant Deloitte, de incubator Belcube (van Grégoire de Streel en Jean Zurstrassen), SmartFin Capital, Eggsplore (een ecosysteem voor fintech-bedrijven, opgericht door Jurgen Ingels en Wim De Waele, ex-iMinds) en startups.be (een onlinehub die beginnende ondernemers wegwijs wil maken in ondersteunende diensten). Allicht komen er de komende maanden nog partners bij, zegt Dab.

Centrum van Europa

"We schatten dat er momenteel zo'n 150 bedrijven in België actief zijn in fintech", zegt Dab. "Ons land heeft daarin heel wat kennis. Bedrijven als Euroclear en BNY Mellon hebben hier hun Europese hoofdzetel. En heel wat mensen hebben knowhow opgedaan bij Proton, Isabel, Clear2Pay of Ogone. Mede door onze ligging in het centrum van Europa en de aanwezigheid van de Europese instellingen lijkt Brussel ons een uitermate aantrekkelijke omgeving voor fintech-starters."

Lees meer over FinTech Village in Trends Magazine van deze week.

'Fintech' is al een tijdje meer dan een buzzwoord. Veel investeerders zien brood in de nieuwe deelsector, die wereldwijd bestaat uit vele duizenden bedrijven die zijn gespecialiseerd in financiële technologie. Daar zitten heel wat starters tussen, maar ook groeibedrijven die zich concentreren op bepaalde aspecten van het bankwezen: betalingen, kredietverstrekking, financiële planning of beveiliging.ING wil in België een pioniersrol spelen in het begeleiden en uitbouwen van een fintech-community. Eerder dit jaar investeerde de bank 7,5 miljoen euro in SmartFin Capital, het investeringsfonds opgezet door onder anderen Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay) en Bart Luyten (ex-Sniper Investments). SmartFin neemt participaties in fintech-bedrijven die in de tweede fase van hun ontwikkeling zitten. Zulke ondernemingen bestaan al enkele jaren, genereren een omzet en mikken op internationale groei.Nu gaat de bank nog een stap verder. "We creëren een innovatielabo specifiek voor startende fintech-bedrijven", vertelt Rik Vandenberghe, de directievoorzitter van ING België. "SmartFin mikt op groeibedrijven, het nieuwe platform richt zich uitsluitend tot starters. We begeleiden en coachen hen, en bieden hen de mogelijkheid hun ideeën uit te testen. Op die manier willen we de innovatie versnellen."De naam is FinTech Village. Er is een voorlopige huisvesting aan de Naamse Poort in Brussel (in de buurt van de hoofdkantoren van ING België), maar er wordt gezocht naar een andere locatie. "Alles zal afhangen van het aantal starters dat we aantrekken. De details van het project moeten nog worden uitgewerkt", zegt David Dab, chief innovation officer van ING België. "We moeten nog bepalen welke starters we precies selecteren en gedurende welke periode ze een beroep kunnen doen op begeleiding. We willen volledig operationeel zijn tegen de herfst van dit jaar."Voor zijn FinTech Village gaat initiatiefnemer ING België in zee met een aantal partners. Dat zijn onder andere Swift (de specialist in de beveiliging van financiële communicatie en transacties), de consultant Deloitte, de incubator Belcube (van Grégoire de Streel en Jean Zurstrassen), SmartFin Capital, Eggsplore (een ecosysteem voor fintech-bedrijven, opgericht door Jurgen Ingels en Wim De Waele, ex-iMinds) en startups.be (een onlinehub die beginnende ondernemers wegwijs wil maken in ondersteunende diensten). Allicht komen er de komende maanden nog partners bij, zegt Dab."We schatten dat er momenteel zo'n 150 bedrijven in België actief zijn in fintech", zegt Dab. "Ons land heeft daarin heel wat kennis. Bedrijven als Euroclear en BNY Mellon hebben hier hun Europese hoofdzetel. En heel wat mensen hebben knowhow opgedaan bij Proton, Isabel, Clear2Pay of Ogone. Mede door onze ligging in het centrum van Europa en de aanwezigheid van de Europese instellingen lijkt Brussel ons een uitermate aantrekkelijke omgeving voor fintech-starters."Lees meer over FinTech Village in Trends Magazine van deze week.