Nadat het de zaken intern op orde heeft gesteld, denkt vastgoedontwikkelaar aan nieuwe projecten. Naast de thuismarkt bouwt het een tweede poot uit in Polen. "De cashflow van onze Belgische activiteiten vloeit naar Immobel Polska", zegt voorzitter Paul Buysse in Trends. "Op termijn wordt het zelfbedruipend en de hub van Centraal-Europa. In Polen kunnen ontwikkelaars nog gigantische winsten maken. Niet meer in België."

Het beursgenoteerde Immobel kocht in Polen twee gebouwen van Eastbridge voor 40 miljoen. Eastbridge is sinds een jaar met 25 procent zijn grootste aandeelhouder. Bovendien wordt een gebouw er deels wordt verhuurd aan Smyk, een speelgoedketen die indirect wordt gecontroleerd door Eastbridge. CEO Gaëtan Piret zegt dat Smyk vertrekt tijdens de grondige renovatie. "Er zijn ook geen afspraken over een verhuur later."

Buysse drukt vragen over belangenvermenging de kop in. "We beslisten al voor de komst van Eastbridge in Polen te investeren. Ik zou heel dom zijn niet minutieus de juiste procedure te volgen, zoals de tussenkomst van het college onafhankelijke bestuurders, een schatter en een bedrijfsrevisor. Voor alle duidelijkheid: Eastbridge-topman Ronny Bruckner heeft geen enkel contact met het Immobel-management. Sinds hij aandeelhouder is, kreeg ik op nooit een hint over die investering in Polen. Het is een zeer correcte man. De relatie is vlekkeloos."

Buysse is tevreden met de nieuwe aandeelhouder, die de aandelen heeft gekocht van JER. De baron: "JER wilde als private-equityspeler een exit en had geen strategische visie op vijf tot tien jaar. Eigenlijk wist het niet goed wat doen met Immobel. Terwijl onze nieuwe aandeelhouder als vastgoedontwikkelaar net denkt op de langere termijn om grond te ontwikkelen, te bouwen en te verkopen. Voor Eastbridge is Immobel complementair omdat het zelf ontwikkelt in de retailsector en de residentiële markt, waarin wij amper actief zijn. We kunnen dus van elkaar leren."

In 2010 boekte Immobel 10,5 miljoen winst op 86 miljoen bedrijfsopbrengsten. De voorbije drie jaar verdubbelde de beurswaarde tot 130 miljoen (2010). Het zoekt ook nieuwe projecten in België, voor het eerst ook zeer actief in Vlaanderen. "Alleen op triple A-locaties", zegt Piret.

H.B.

Nadat het de zaken intern op orde heeft gesteld, denkt vastgoedontwikkelaar aan nieuwe projecten. Naast de thuismarkt bouwt het een tweede poot uit in Polen. "De cashflow van onze Belgische activiteiten vloeit naar Immobel Polska", zegt voorzitter Paul Buysse in Trends. "Op termijn wordt het zelfbedruipend en de hub van Centraal-Europa. In Polen kunnen ontwikkelaars nog gigantische winsten maken. Niet meer in België." Het beursgenoteerde Immobel kocht in Polen twee gebouwen van Eastbridge voor 40 miljoen. Eastbridge is sinds een jaar met 25 procent zijn grootste aandeelhouder. Bovendien wordt een gebouw er deels wordt verhuurd aan Smyk, een speelgoedketen die indirect wordt gecontroleerd door Eastbridge. CEO Gaëtan Piret zegt dat Smyk vertrekt tijdens de grondige renovatie. "Er zijn ook geen afspraken over een verhuur later." Buysse drukt vragen over belangenvermenging de kop in. "We beslisten al voor de komst van Eastbridge in Polen te investeren. Ik zou heel dom zijn niet minutieus de juiste procedure te volgen, zoals de tussenkomst van het college onafhankelijke bestuurders, een schatter en een bedrijfsrevisor. Voor alle duidelijkheid: Eastbridge-topman Ronny Bruckner heeft geen enkel contact met het Immobel-management. Sinds hij aandeelhouder is, kreeg ik op nooit een hint over die investering in Polen. Het is een zeer correcte man. De relatie is vlekkeloos." Buysse is tevreden met de nieuwe aandeelhouder, die de aandelen heeft gekocht van JER. De baron: "JER wilde als private-equityspeler een exit en had geen strategische visie op vijf tot tien jaar. Eigenlijk wist het niet goed wat doen met Immobel. Terwijl onze nieuwe aandeelhouder als vastgoedontwikkelaar net denkt op de langere termijn om grond te ontwikkelen, te bouwen en te verkopen. Voor Eastbridge is Immobel complementair omdat het zelf ontwikkelt in de retailsector en de residentiële markt, waarin wij amper actief zijn. We kunnen dus van elkaar leren." In 2010 boekte Immobel 10,5 miljoen winst op 86 miljoen bedrijfsopbrengsten. De voorbije drie jaar verdubbelde de beurswaarde tot 130 miljoen (2010). Het zoekt ook nieuwe projecten in België, voor het eerst ook zeer actief in Vlaanderen. "Alleen op triple A-locaties", zegt Piret. H.B.