De Waalse kmo Ion Beam Applications heeft net een ingrijpende reorganisatie achter de rug. Vergeleken bij 2010 is de onderneming uit Louvain-la-Neuve voor de helft afgeslankt, zowel in omzet als in personeelsbestand. "Maar IBA maakt nu meer winst", onderstreept CEO Olivier Legrain. De marge moet dit jaar boven 10 procent liggen. In 2011 was dat 4 procent.

De belangrijkste afdeling, de protonentherapie, brengt meer dan de helft van de omzet aan en biedt het grootste groeipotentieel. Met die vorm van bestralingstherapie kan veel nauwkeuriger worden bestraald dan met de röntgenstralen die de klassieke radiotherapie gebruikt.

In dat plaatje van de ontwikkeling van gerichte, gepersonaliseerde en goedkopere kankerbehandelingen past de samenwerking met Philips. Die laatste brengt daarvoor zijn expertise in medische beeldvorming in. De bedoeling is samen onderzoek te doen om oplossingen voor medische beeldvorming te introduceren in de behandelingszalen voor protonentherapie. Beide bedrijven gaan ook samenwerken in verkoop en marketing. "We hebben al commerciële akkoorden in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en India", zegt Legrain.

Beleggers zagen het partnership met Philips als een eerste stap naar een overname, maar Legrain is duidelijk. "IBA is niet te koop. We zullen een verkoop pas overwegen als onze zelfstandigheid de ontwikkeling van de onderneming tegenhoudt, maar dat is vooralsnog niet het geval."

C.B.

De Waalse kmo Ion Beam Applications heeft net een ingrijpende reorganisatie achter de rug. Vergeleken bij 2010 is de onderneming uit Louvain-la-Neuve voor de helft afgeslankt, zowel in omzet als in personeelsbestand. "Maar IBA maakt nu meer winst", onderstreept CEO Olivier Legrain. De marge moet dit jaar boven 10 procent liggen. In 2011 was dat 4 procent. De belangrijkste afdeling, de protonentherapie, brengt meer dan de helft van de omzet aan en biedt het grootste groeipotentieel. Met die vorm van bestralingstherapie kan veel nauwkeuriger worden bestraald dan met de röntgenstralen die de klassieke radiotherapie gebruikt. In dat plaatje van de ontwikkeling van gerichte, gepersonaliseerde en goedkopere kankerbehandelingen past de samenwerking met Philips. Die laatste brengt daarvoor zijn expertise in medische beeldvorming in. De bedoeling is samen onderzoek te doen om oplossingen voor medische beeldvorming te introduceren in de behandelingszalen voor protonentherapie. Beide bedrijven gaan ook samenwerken in verkoop en marketing. "We hebben al commerciële akkoorden in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en India", zegt Legrain. Beleggers zagen het partnership met Philips als een eerste stap naar een overname, maar Legrain is duidelijk. "IBA is niet te koop. We zullen een verkoop pas overwegen als onze zelfstandigheid de ontwikkeling van de onderneming tegenhoudt, maar dat is vooralsnog niet het geval."C.B.