Het imperium van Marc Coucke: ‘Zo geef ik iets terug aan België’

MARC COUCKE "We krijgen enorm veel investeringsdossiers. We aanvaarden er slechts één op de honderd." © belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Er gaat geen week voorbij of Marc Coucke hijst zich in het nieuws met een opvallende investering via zijn familieholding Alychlo. De Oost-Vlaamse zakenman laat het geld uit de verkoop van Omega Pharma volop rollen. “Er zouden in België honderd holdings zoals Alychlo moeten zijn.”

Op 31 maart 2015 zat Marc Coucke plots met een luxeprobleem. Hij ontving 1,2 miljard euro voor de verkoop van zijn geesteskind, de farmagroep Omega Pharma. Het Amerikaanse beursgenoteerde Perrigo, actief op dezelfde markt, was de koper. Coucke werd voor de helft in cash en voor de helft in aandelen betaald. De 5,4 miljoen aandelen waren toen bijna 168 dollar per aandeel waard. Vandaag kost het aandeel nog 42 dollar. Die niet gerealiseerde minderwaarde – het gros van de aandelen is nog niet verkocht – leidde tot drie verliesjaren voor Couckes persoonlijke holding, de nv Alychlo ( zie tabel onderaan ‘Nv Alychlo in cijfers’).

Dit jaar kwam er amper één onderneming naar de beurs in Brussel, Ekopak. Dat is jammer, want er heeft nog nooit zoveel geld op de spaarboekjes gestaan

‘In België is het niet gemakkelijk’

Wat er ook van zij: Coucke kreeg een smak geld. maar luierend rentenieren is zijn stijl niet. Alychlo, vernoemd naar zijn twee dochters, Alysée en Chloé, begon driftig te investeren. “We willen vooral in België dingen doen”, zegt Marc Coucke in een zeldzaam gesprek met Trends. “Dat was mijn engagement na de verkoop van Omega Pharma. Ik ben in België opgevoed en opgeleid, ik wil iets teruggeven. Er zouden in België honderd holdings zoals Alychlo moeten zijn. Al is investeren in eigen land niet zo gemakkelijk. We hebben dat onlangs nog gemerkt met de beursgang van Ekopak.”

Die West-Vlaamse specialist in industriële waterbehandeling trok op 31 maart naar de beurs in Brussel. “We hadden ook voor Euronext Amsterdam kunnen kiezen”, vertelt Marc Coucke. “Daar is veel meer handel in aandelen. Ook de fiscaliteit is er beter. In België zijn investeerders pas vrijgesteld van een meerwaardebelasting bij een belang vanaf 2,5 miljoen euro. Voor kleine beursgenoteerde ondernemingen is dat gewoon een catastrofe. Die hoge grens weegt op hun beurskoers. Zo’n maatregel kost de Belgische overheid alleen maar geld. En wat is het gevolg? Dit jaar kwam er amper één onderneming naar de beurs in Brussel, Ekopak. Amsterdam kreeg elf nieuwelingen. Dat is bijzonder jammer, want er heeft nog nooit zoveel geld op de spaarboekjes gestaan.”

MARC COUCKE
MARC COUCKE “Niet al onze bedrijven hoeven te renderen. RSC Anderlecht is daar een voorbeeld van.”© BELGA

Ekopak startte met een pittige prijs van 14 euro per aandeel. De koers steeg in geen maand naar 18 euro, of een beurswaarde van 267 miljoen euro. Ekopak boekte vorig jaar een omzet van 9,5 miljoen euro en een magere bedrijfswinst van 27.000 euro.

“Ekopak behoort tot wat sinds kort een vierde pijler in onze investeringsportefeuille is: industrie en diensten. Daar reken ik ook het belang in Greenyard bij”, zegt Marc Coucke. Ook in die beursgenoteerde groente- en fruitverkoper heeft Marc Coucke onlangs geld gepompt. “We inspireren zowel jonge als volwassen bedrijven. Wij willen die doen groeien en sterker maken. We denken mee over de strategische koers. Ook duurzaamheid wordt almaar belangrijker bij onze keuze. Zo is Greenyard enorm met duurzaamheid bezig.”

‘Rendement soms minder van tel’

De investeringen van Coucke zijn heel divers. Er waren tot voor kort drie grote pijlers: vastgoed, farmacie en geneeskunde, en vrije tijd en amusement. Een van de eerste investeringen was die in de bouwgroep Versluys uit Oostende. Nauwelijks twee weken na de verkoop van Omega Pharma, half april 2015, kocht Alychlo de helft van de aandelen en injecteerde 20 miljoen euro in de groep. De banden van Marc Coucke met CEO en mede-eigenaar Bart Versluys waren al langer hecht. Beide zakenlui waren in die jaren de motoren achter voetbalploeg KV Oostende. Versluys bouwde bijvoorbeeld het stadion, dat nog altijd in handen van Coucke is.

Vandaag is de Oost-Vlaamse zakenman de eigenaar van een andere voetbalploeg, Anderlecht. In een gesprek met Trends begin vorig jaar gaf Coucke toe dat daar vooral emotie meespeelt. Alle bedrijven moeten in principe rendabel zijn, maar Anderlecht is geen investering om geld aan te verdienen.

De eersteklasser is daarmee zelfs een struikelblok voor een eventuele beursgang van zijn holding. “Alychlo is niet gemaakt voor de beurs”, zegt Marc Coucke. “Niet al onze bedrijven hoeven te renderen. RSC Anderlecht is daar een voorbeeld van. Ook voor de activiteiten in het Waalse stadje Durbuy is rendement minder van tel. Maar de bedoeling is wel dat die activiteiten op termijn rendabel worden” .

Vers bloed bijpompen

Alychlo denkt en werkt niet als een investeringsfonds. “Wij kopen niet met het oog op een verkoop”, aldus Marc Coucke. “Hoe langer we een bedrijf kunnen houden, hoe liever. Want als je casht op een investering, moet je weer op zoek naar een nieuwe. We ondersteunen onze bedrijven ook wanneer ze in een storm zitten. Goede bedrijven moet je houden. Alychlo heeft een belang van circa 1 procent in de koekjesproducent Lotus Bakeries. Die aandelen heb ik twintig jaar geleden gekocht tegen 35 euro. Vandaag kost zo’n aandeel meer dan 4400 euro. Het wonder is eigenlijk dat ik die aandelen nog altijd heb en dat ik ze niet heb verkocht toen ze twee of drie keer meer waard werden.”

“Alychlo krijgt gewoon enorm veel dossiers aangebonden. We aanvaarden er slechts één op de honderd. Maar boeiende dossiers kunnen we moeilijk weigeren”, vindt Marc Coucke. Hij omringt zich bij de keuze door een tiental mensen. Sommigen komen uit de stal van Omega Pharma. Investeringsmanager Pieter Bourgeois (43) is de zoon van voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De benjamin van dienst is Wolf Vandekerckhove (30), die overkwam van de Roland Berger.”Je moet continu vers bloed bijpompen”, motiveert Marc Coucke die zet. “Toen ik 25 was, vond ik iemand van 55 oud. Dat moet ik goed onthouden”, besluit de 56-jarige zakenman.

De vier pijlers van het Coucke-imperium

1. Vastgoed

Vastgoedgroep Versluys (belang van 50%). Een vastgoed- en bouwgroep uit Oostende, met ook activiteiten in Gent, Knokke-Heist en Cadzand (Nederland). Het belang van Coucke is 75 miljoen euro waard en leverde de voorbije jaren telkens een dividend van 3,75 miljoen euro.

Het voetbalstadion waar KV Oostende speelt.

Durbuy. Verscheidene vastgoedbelangen, waaronder twee golfterreinen (en de Five Nations Golf Club in het nabije Havelange), drie hotels, een gîte, restaurants en een avonturenpark. De drie belangrijkste vennootschappen Are3, LPM Holding en Le Sanglier des Ardennes SA hebben tezamen een balanstotaal van 80 miljoen euro.

Kleinere belangen. De vastgoedontwikkelaar Immobel; Mitiska Reim, de projecten van Luc Geuten; VGP, een beursgenoteerde verhuurder van logistieke centra; Xior, een beursgenoteerde verhuurder van studentenkamers.

2. Farmacie en geneeskunde

Animalcare Group (belang van 23%). Een beursgenoteerde Britse onderneming, gespecialiseerd in geneesmiddelen voor dieren. In de zomer van 2017 kocht de groep het veel grotere Belgische Ecuphar, waarvan Coucke in het najaar van 2007 aandeelhouder werd. Op basis van de beurskoers is het belang van Coucke 37 miljoen pond waard (42 miljoen euro).

Ceres Pharma (belang van 80%). Productie en verkoop van onder meer geneesmiddelen, cosmetica en voedingssupplementen. Opgericht in 2015 door de holding Alychlo en CEO Mario Debel. Met filialen in België, Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Servië, Slowakije en Tsjechië.

Fagron (belang van 10,1%). Beursgenoteerde onderneming die farmaceutische bereidingen maakt voor onder meer ziekenhuizen en apotheken. Actief in 35 landen. Het belang van Alychlo is op basis van de beurskoers 135 miljoen euro waard.

Mithra Pharmaceuticals (belang van 11,5%). Luiks beursgenoteerd biotechnologiebedrijf, vooral bekend van een anticonceptiepil op basis van natuurlijke hormonen. Alychlo verkocht eind maart voor 40 miljoen euro aandelen. Het belang heeft op basis van de beurskoers een waarde van 116 miljoen euro.

Minderheidsbelangen in bedrijven en fondsen voor kankeronderzoek.

3. Vrije tijd en amusement

RSC Anderlecht (belang van 63,9%). Eind 2017 kocht Coucke samen met zijn West-Vlaamse zakenpartner Joris Ide een belang van 74 procent in de voetbalclub. De overname werd toen op 100 miljoen euro (inclusief schulden) gewaardeerd.

Durbuy. Diverse horeca-activiteiten en een avonturenpark.

Pairi Daiza (belang van 30,7%). Alychlo kocht in het najaar van 2015 een belang in het dierenpark in Henegouwen.

Snowworld (belang van 84%). Nederlandse beursgenoteerde onderneming voor overdekte skipistes. Alychlo kocht begin 2017 een tiende van de aandelen en verhoogde daarna zijn belang. Op basis van de beurskoers is dat 45 miljoen euro waard.

4. Industrie en voeding

Ekopak (belang van 42,32%). Specialist in industriële waterbehandeling. Het belang van Alychlo is op basis van de beurskoers 112 miljoen euro waard.

Greenyard (belang van 13,4%). Beursgenoteerde groente- en fruitverkoper, met Hein Deprez als controlerende aandeelhouder. Op 22 maart pompte Marc Coucke 48,5 miljoen euro in Greenyard, tegen 7 euro per aandeel. Maandag kostte een aandeel 8,7 euro.

Diverse

Smartphoto (belang van 15,89%). Beursgenoteerde producent van gepersonaliseerde fotoproducten. Het belang van Alychlo is 21 miljoen euro waard.

Het Leuvense Crescent (ex-Option).

Lotus Bakeries, beursgenoteerde koekjesmaker.

1,2 miljard euro in cash en aandelen kreeg Marc Coucke voor Omega Pharma.

Het imperium van Marc Coucke: 'Zo geef ik iets terug aan België'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content