Christophe Weber: "We moeten ook competitief zijn in zeer diverse groeilanden. De voorwaarden om succes te hebben, zijn niet dezelfde in China als in Japan of Indonesië, dus moeten we erg vaardig zijn om daarop te kunnen inspelen. De prijzen in die landen zijn ook zeer zwak vergeleken met de VS en Europa. Dus moeten we ook een kostenstructuur hebben die ons toestaat competitief te zijn in die landen. En de komende tien jaar zien we ongetwijfeld heel wat Indiase en Chinese bedrijven die ons komen beconcurreren in die landen."

Hoe evolueert de omzet?

Christophe Weber: "Vorig jaar hebben we voor het eerst in onze geschiedenis, gemeten naar waarde, meer vaccins verkocht in groeilanden dan in de VS of Europa. We zien die tendens aanhouden dit jaar."

Voelt u de crisis?

Christophe Weber: "Ja. Je ziet het verval in Europa in onze sector. We vaccineren nog altijd even veel in Europa, maar er zijn aanzienlijke prijsdalingen, bijvoorbeeld in Duitsland. En er zijn zelfs landen die in innovatie een stap achteruit doen en teruggrijpen naar vaccins van een oude generatie."

Wegen de sociale en politieke strubbelingen nog op deze onderneming?

Jean Stéphenne: "Politieke onzekerheid is nooit goed voor de aandeelhouders. Ze weten nog goed dat het ons ruim 500 dagen kostte om een regering te vormen. Ik hoop dat het hier stabiliseert, anders veroorzaakt dat onrust bij hen."

U ziet nog steeds geen stabiliteit? Er is toch een regering?

Jean Stéphenne: "Ja, maar er zijn ook de politieke termijnen die later dit jaar en in 2014 vervallen. Onze investeerders bekijken het over een periode van tien of twintig jaar. En politieke instabiliteit zorgt niet bepaald voor een goed imago. Wees maar zeker dat als morgen de belastingen veranderen, dat een impact heeft op de toekomstige investeringen."

"Bovendien is er concurrentie in Europa. Zo heeft Engeland, het thuisland van GSK, maatregelen genomen om investeringen en innovatie aan te trekken. Ook zij hebben de belastingen verlaagd. Niets is ooit gewaarborgd. We moeten waakzaam blijven. Maar dat is nu zijn rol. (kijkt naar Weber)" (Be.L.)

Christophe Weber: "We moeten ook competitief zijn in zeer diverse groeilanden. De voorwaarden om succes te hebben, zijn niet dezelfde in China als in Japan of Indonesië, dus moeten we erg vaardig zijn om daarop te kunnen inspelen. De prijzen in die landen zijn ook zeer zwak vergeleken met de VS en Europa. Dus moeten we ook een kostenstructuur hebben die ons toestaat competitief te zijn in die landen. En de komende tien jaar zien we ongetwijfeld heel wat Indiase en Chinese bedrijven die ons komen beconcurreren in die landen." Hoe evolueert de omzet? Christophe Weber: "Vorig jaar hebben we voor het eerst in onze geschiedenis, gemeten naar waarde, meer vaccins verkocht in groeilanden dan in de VS of Europa. We zien die tendens aanhouden dit jaar." Voelt u de crisis? Christophe Weber: "Ja. Je ziet het verval in Europa in onze sector. We vaccineren nog altijd even veel in Europa, maar er zijn aanzienlijke prijsdalingen, bijvoorbeeld in Duitsland. En er zijn zelfs landen die in innovatie een stap achteruit doen en teruggrijpen naar vaccins van een oude generatie." Wegen de sociale en politieke strubbelingen nog op deze onderneming? Jean Stéphenne: "Politieke onzekerheid is nooit goed voor de aandeelhouders. Ze weten nog goed dat het ons ruim 500 dagen kostte om een regering te vormen. Ik hoop dat het hier stabiliseert, anders veroorzaakt dat onrust bij hen." U ziet nog steeds geen stabiliteit? Er is toch een regering? Jean Stéphenne: "Ja, maar er zijn ook de politieke termijnen die later dit jaar en in 2014 vervallen. Onze investeerders bekijken het over een periode van tien of twintig jaar. En politieke instabiliteit zorgt niet bepaald voor een goed imago. Wees maar zeker dat als morgen de belastingen veranderen, dat een impact heeft op de toekomstige investeringen." "Bovendien is er concurrentie in Europa. Zo heeft Engeland, het thuisland van GSK, maatregelen genomen om investeringen en innovatie aan te trekken. Ook zij hebben de belastingen verlaagd. Niets is ooit gewaarborgd. We moeten waakzaam blijven. Maar dat is nu zijn rol. (kijkt naar Weber)" (Be.L.)