Na de Nederlandse bank-verzekeraar ING kondigt nu ook BNP Paribas Fortis een herstructurering aan, al zal die minder invloed hebben op het personeelsbestand als bij de Nederlandse concurrent het geval is.

Tijdens een seminarie over de toekomst van de bank werd vrijdag benadrukt dat BNP Paribas Fortis het moeilijk heeft door de lage rente en de hoge kosten, waardoor de marges onder druk staan. In tegenstelling tot ING zouden er op korte termijnen evenwel geen banen sneuvelen.

De directie van de Belgische bank BNP Paribas Fortis is bereid om tot eind 2018 geen gedwongen ontslagen door te voeren: de ongeveer 14.000 personeelsleden zouden een werkzekerheidsgarantie krijgen. In ruil zullen er wel minder nieuwe aanwervingen gebeuren en vraagt ze aan de vakbonden een aantal toegevingen. Dat bleek vrijdag op een seminarie over de toekomst van de bank. Een akkoord is er nog niet, de volgende weken starten de onderhandelingen over een nieuwe cao.

"Met de natuurlijke afvloeiingen kan men al heel wat besparen", luidt de reactie van Marc Waterschoot van ACLVB. Wél wordt er minder nieuw personeel aangeworven dan oorspronkelijk gepland. Volgend jaar zo'n 250 à 300, in plaats van het voorziene dubbele.

De directie vraagt aan de vakbonden ook wat toegevingen. Zo wil de bank sleutelen aan de barema's. "Sommige oudere werknemers verdienen veel, dat is historisch zo gegroeid. Aan de andere kant liggen de lonen van de jongere werknemers relatief laag, en wil men dat compenseren", luidt het.

Voorts verandert er wat aan de openingsuren van de kantoren. Maar volgens Waterschoot zal dat waarschijnlijk beperkt blijven. "In kantoren waar men de openingsuren al gewijzigd heeft, merkt men dat de impact op het bezoekersaantal ook beperkt is gebleven. Hier en daar wordt er nu bijgestuurd". Aan het aantal kantoren zou tot nader order niet worden geraakt. Onlangs werden al afspraken gemaakt over een verdere verzelfstandiging van het kantorennet, maar mét garanties voor het personeel.

Op 17 oktober zitten de directie en de vakbonden opnieuw samen.

(Belga/BO)

Na de Nederlandse bank-verzekeraar ING kondigt nu ook BNP Paribas Fortis een herstructurering aan, al zal die minder invloed hebben op het personeelsbestand als bij de Nederlandse concurrent het geval is.Tijdens een seminarie over de toekomst van de bank werd vrijdag benadrukt dat BNP Paribas Fortis het moeilijk heeft door de lage rente en de hoge kosten, waardoor de marges onder druk staan. In tegenstelling tot ING zouden er op korte termijnen evenwel geen banen sneuvelen.De directie van de Belgische bank BNP Paribas Fortis is bereid om tot eind 2018 geen gedwongen ontslagen door te voeren: de ongeveer 14.000 personeelsleden zouden een werkzekerheidsgarantie krijgen. In ruil zullen er wel minder nieuwe aanwervingen gebeuren en vraagt ze aan de vakbonden een aantal toegevingen. Dat bleek vrijdag op een seminarie over de toekomst van de bank. Een akkoord is er nog niet, de volgende weken starten de onderhandelingen over een nieuwe cao. "Met de natuurlijke afvloeiingen kan men al heel wat besparen", luidt de reactie van Marc Waterschoot van ACLVB. Wél wordt er minder nieuw personeel aangeworven dan oorspronkelijk gepland. Volgend jaar zo'n 250 à 300, in plaats van het voorziene dubbele. De directie vraagt aan de vakbonden ook wat toegevingen. Zo wil de bank sleutelen aan de barema's. "Sommige oudere werknemers verdienen veel, dat is historisch zo gegroeid. Aan de andere kant liggen de lonen van de jongere werknemers relatief laag, en wil men dat compenseren", luidt het.Voorts verandert er wat aan de openingsuren van de kantoren. Maar volgens Waterschoot zal dat waarschijnlijk beperkt blijven. "In kantoren waar men de openingsuren al gewijzigd heeft, merkt men dat de impact op het bezoekersaantal ook beperkt is gebleven. Hier en daar wordt er nu bijgestuurd". Aan het aantal kantoren zou tot nader order niet worden geraakt. Onlangs werden al afspraken gemaakt over een verdere verzelfstandiging van het kantorennet, maar mét garanties voor het personeel. Op 17 oktober zitten de directie en de vakbonden opnieuw samen. (Belga/BO)