Vorig jaar werd ruim 1,1 miljard euro geïnvesteerd in 250 bedrijven. Dat is bijna even veel als tijdens de hoogconjunctuur van 2006. Het gemiddelde van de jongste vijf jaar is 900 miljoen euro. Ondanks het crisisjaar 2009 deed de sector, verenigd in de BVA, wat van hem verwacht werd: investeren. Dat de cijfers van de BVA hoger afklokken dan gemiddeld komt gedeeltelijk omdat de banken minder risico's durfden te nemen.

Meer dan geld alleen

De investeringen door de leden van de BVA, zeg maar alle lefgeldverschaffers die in België opereren en hier een kantoor hebben, zorgde wel voor extra investeringspotentieel. Bijvoorbeeld door extra bankfinanciering nadat het eigen vermogen aangedikt werd door de inbreng van kapitaal via BVA.

De hoge investeringsgraad wordt een beetje vertekend door enkele grote deals, zoals CVC in de De Post of Gimv XL Fonds dat in Vandemoortele stapte. De echte dynamiek zit in de kleinere, haast onzichtbare deals. Het aantal durf- en groeikapitaaltransacties tekent voor bijna de helft van de investeringen en bijna 80 procent van het aantal deals.

Koen Dejonckheere en Guy Geldof, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van BVA, wijzen erop dat durfkapitaal geen 'snel geld' betekent. Zowat de helft van de 1,1 miljard euro die vorig jaar in bedrijven werd gepompt, zijn opvolgingsinvesteringen. En wat meer is, de Belgische fondsen hebben significante financiële reserves klaar om snel te investeren."

"Er liggen enkele miljarden euro's in buy-outs en honderden miljoenen euro's in durfkapitaal te wachten om geïnvesteerd te worden in ons land", merkt Dejonckheere op. De portefeuillewaarde van de Belgische venture capital-sector bedraagt 4,3 miljard euro.

Europese regulering

Intussen bekijkt de BVA met argusogen de plannen van Europa over private equity. De Europese Commissie heeft haar pijlen gericht op de sector en wil meer regulering. De BVA is zelf ook vragende partij voor een regulering, maar staat huiverachtig tegenover de mengelmoes die Europa maakt van venture capital, private equity en hedgefunds.

"Wij vragen consistentie en kwaliteit, geen bliksemactie", zegt Dejonckheere. Een uitkomst wordt verwacht via een Europese richtlijn na de zomer, dus onder Belgisch voorzitterschap. "België moet een aantrekkelijk coherent kader scheppen omdat er zal worden geshopt door spelers door de Europese jurisdicties. Maar de sector zelf heeft niet gewacht op Europa en stelde een eigen code op", merkt Dejonckheere op.

Zowat alle leden van de BVA hebben de zelfreguleringscode ondertekend, waarin transparantie en kwaliteit van het functioneren van de sector centraal staan. Het onderschrijven van de code is een voorwaarde om lid te worden. (T)

Lieven Desmet

Vorig jaar werd ruim 1,1 miljard euro geïnvesteerd in 250 bedrijven. Dat is bijna even veel als tijdens de hoogconjunctuur van 2006. Het gemiddelde van de jongste vijf jaar is 900 miljoen euro. Ondanks het crisisjaar 2009 deed de sector, verenigd in de BVA, wat van hem verwacht werd: investeren. Dat de cijfers van de BVA hoger afklokken dan gemiddeld komt gedeeltelijk omdat de banken minder risico's durfden te nemen. Meer dan geld alleen De investeringen door de leden van de BVA, zeg maar alle lefgeldverschaffers die in België opereren en hier een kantoor hebben, zorgde wel voor extra investeringspotentieel. Bijvoorbeeld door extra bankfinanciering nadat het eigen vermogen aangedikt werd door de inbreng van kapitaal via BVA. De hoge investeringsgraad wordt een beetje vertekend door enkele grote deals, zoals CVC in de De Post of Gimv XL Fonds dat in Vandemoortele stapte. De echte dynamiek zit in de kleinere, haast onzichtbare deals. Het aantal durf- en groeikapitaaltransacties tekent voor bijna de helft van de investeringen en bijna 80 procent van het aantal deals. Koen Dejonckheere en Guy Geldof, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van BVA, wijzen erop dat durfkapitaal geen 'snel geld' betekent. Zowat de helft van de 1,1 miljard euro die vorig jaar in bedrijven werd gepompt, zijn opvolgingsinvesteringen. En wat meer is, de Belgische fondsen hebben significante financiële reserves klaar om snel te investeren." "Er liggen enkele miljarden euro's in buy-outs en honderden miljoenen euro's in durfkapitaal te wachten om geïnvesteerd te worden in ons land", merkt Dejonckheere op. De portefeuillewaarde van de Belgische venture capital-sector bedraagt 4,3 miljard euro. Europese regulering Intussen bekijkt de BVA met argusogen de plannen van Europa over private equity. De Europese Commissie heeft haar pijlen gericht op de sector en wil meer regulering. De BVA is zelf ook vragende partij voor een regulering, maar staat huiverachtig tegenover de mengelmoes die Europa maakt van venture capital, private equity en hedgefunds. "Wij vragen consistentie en kwaliteit, geen bliksemactie", zegt Dejonckheere. Een uitkomst wordt verwacht via een Europese richtlijn na de zomer, dus onder Belgisch voorzitterschap. "België moet een aantrekkelijk coherent kader scheppen omdat er zal worden geshopt door spelers door de Europese jurisdicties. Maar de sector zelf heeft niet gewacht op Europa en stelde een eigen code op", merkt Dejonckheere op. Zowat alle leden van de BVA hebben de zelfreguleringscode ondertekend, waarin transparantie en kwaliteit van het functioneren van de sector centraal staan. Het onderschrijven van de code is een voorwaarde om lid te worden. (T) Lieven Desmet