Het jaar begon nog met een kleine krimp, maar in het tweede en het derde kwartaal veerde de economie flink op, met telkens meer dan 2 procent groei in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Door de opkomst van de omikronvariant vertraagde de groei in het vierde kwartaal tot 0,3 procent, aldus Eurostat.

Spanje, Portugal en Zweden kenden nog de sterkste economische groei in het vierde kwartaal (van 2 tot 1,4 procent), maar in landen als Oostenrijk (-2,2 procent) en Duitsland (-0,7 procent), de grootste economie van de eurozone, kromp de economie aan het einde van het jaar.

In België kwam de Nationale Bank eind vorige week met een flashraming. De Belgische economie groeide in 2021 met 6,1 procent en in het vierde kwartaal met 0,5 procent. Ook voor de hele Europese Unie schat Eurostat de economische groei in 2021 op 5,2 procent.

De Europese economie deed het vorig jaar minder goed dan de Amerikaanse en de Chinese. De economie van de Verenigde Staten groeide in 2021 met 5,7 procent, nadat ze een jaar eerder met 'amper' 3,5 procent gekrompen was. En in China werd vorig jaar een groei van 8,1 procent gerealiseerd, terwijl de Chinese economie ook in 2020 nog gegroeid was (+2,3 procent).

Het jaar begon nog met een kleine krimp, maar in het tweede en het derde kwartaal veerde de economie flink op, met telkens meer dan 2 procent groei in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Door de opkomst van de omikronvariant vertraagde de groei in het vierde kwartaal tot 0,3 procent, aldus Eurostat. Spanje, Portugal en Zweden kenden nog de sterkste economische groei in het vierde kwartaal (van 2 tot 1,4 procent), maar in landen als Oostenrijk (-2,2 procent) en Duitsland (-0,7 procent), de grootste economie van de eurozone, kromp de economie aan het einde van het jaar. In België kwam de Nationale Bank eind vorige week met een flashraming. De Belgische economie groeide in 2021 met 6,1 procent en in het vierde kwartaal met 0,5 procent. Ook voor de hele Europese Unie schat Eurostat de economische groei in 2021 op 5,2 procent. De Europese economie deed het vorig jaar minder goed dan de Amerikaanse en de Chinese. De economie van de Verenigde Staten groeide in 2021 met 5,7 procent, nadat ze een jaar eerder met 'amper' 3,5 procent gekrompen was. En in China werd vorig jaar een groei van 8,1 procent gerealiseerd, terwijl de Chinese economie ook in 2020 nog gegroeid was (+2,3 procent).