Op de markten heerst het gevoel dat een nieuwe financiële crisis niet veraf is. Grootbanken als Deutsche Bank, Crédit Suisse en Société Générale worden afgestraft op de beurs. Niet toevallig gaat het om banken die na de crisis van 2008 weinig ondernamen om te snijden in de kosten en hun kapitaalbuffers substantieel te versterken.

Deutsche Bank wou uitgroeien tot een Europese versie van Goldman Sachs, Crédit Suisse betaalde zijn personeel als koningen, Société Générale snoeide amper in zijn Franse netwerk. Vanuit de arrogantie van hun schaalgrootte hebben deze banken jaren in een staat van ontkenning geleefd. De nieuwe realiteit van hoge kapitaalverplichtingen, afbouw van risico's en lager rendement was niet aan hen besteed. Nu nieuwe managers alsnog ingrijpen, merkt de buitenwereld hoe klein de kapitaalbasis en het winstpotentieel van deze banken is.

Als er weer een financiële crisis uitbreekt, zullen de Belgen niet de eerste slachtoffers zijn.

Hoe anders is het verhaal van de Belgische banken. Zij waren in 2008 bij de eerste slachtoffers. Dat heeft hun aandeelhouders en de Belgische staat veel geld gekost. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat zij hun activiteiten ingrijpend geherstructureerd hebben. In weinig landen hebben de banken hun balansen zo sterk afgebouwd als in België.

En nog elk jaar nemen de meeste Belgische banken maatregelen om de kosten te beperken. De commerciële resultaten zijn goed. Ondanks de druk op de rentemarge maakten KBC, Belfius, ING België en Argenta vorig jaar recordwinsten. Ook om hun kapitaalbuffers te versterken moesten bepaalde banken de voorbije jaren zware inspanningen doen. Daardoor zijn de Belgische banken veel robuuster dan zeven jaar geleden. Als er weer een financiële crisis zou uitbreken, zullen de Belgen niet de eerste slachtoffers zijn.

Op de markten heerst het gevoel dat een nieuwe financiële crisis niet veraf is. Grootbanken als Deutsche Bank, Crédit Suisse en Société Générale worden afgestraft op de beurs. Niet toevallig gaat het om banken die na de crisis van 2008 weinig ondernamen om te snijden in de kosten en hun kapitaalbuffers substantieel te versterken. Deutsche Bank wou uitgroeien tot een Europese versie van Goldman Sachs, Crédit Suisse betaalde zijn personeel als koningen, Société Générale snoeide amper in zijn Franse netwerk. Vanuit de arrogantie van hun schaalgrootte hebben deze banken jaren in een staat van ontkenning geleefd. De nieuwe realiteit van hoge kapitaalverplichtingen, afbouw van risico's en lager rendement was niet aan hen besteed. Nu nieuwe managers alsnog ingrijpen, merkt de buitenwereld hoe klein de kapitaalbasis en het winstpotentieel van deze banken is. Hoe anders is het verhaal van de Belgische banken. Zij waren in 2008 bij de eerste slachtoffers. Dat heeft hun aandeelhouders en de Belgische staat veel geld gekost. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat zij hun activiteiten ingrijpend geherstructureerd hebben. In weinig landen hebben de banken hun balansen zo sterk afgebouwd als in België. En nog elk jaar nemen de meeste Belgische banken maatregelen om de kosten te beperken. De commerciële resultaten zijn goed. Ondanks de druk op de rentemarge maakten KBC, Belfius, ING België en Argenta vorig jaar recordwinsten. Ook om hun kapitaalbuffers te versterken moesten bepaalde banken de voorbije jaren zware inspanningen doen. Daardoor zijn de Belgische banken veel robuuster dan zeven jaar geleden. Als er weer een financiële crisis zou uitbreken, zullen de Belgen niet de eerste slachtoffers zijn.