Duitse economie krimpt minder dan gevreesd in laatste kwartaal

. © reuters

De Duitse economie is in het laatste kwartaal van 2021 met 0,3 procent gekrompen. Dat blijkt vrijdag uit een nieuwe raming van het Duitse statistiekbureau Destatis. In een eerste raming had Destatis nog een daling van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,7 procent naar voren geschoven.

In het vierde kwartaal wogen de strengere beperkingen die werden ingevoerd wegens de omikronvariant van het coronavirus vooral op de detailhandel en de horeca. De industrie werd dan weer vooral getroffen door de aanhoudende knelpunten in de toeleveringsketen.

De Duitse economische groei voor heel 2021 bedroeg uiteindelijk 2,9 procent, zo blijkt uit de nieuwe ramingen. Het begrotingstekort kwam uit op 132,5 miljard euro, ofwel 3,7 procent van het bbp. Aanvankelijk wezen de berekeningen van het statistiekbureau op een tekort van 4,3 procent.

De Russische inval in Oekraïne werpt een schaduw over de vooruitzichten voor 2022. Na ook een zwak eerste kwartaal, zou het conflict een rem zetten op de verwachte heropleving in het voorjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content