Deutsche Bank, de Duitse grootbank bank die al jaren in moeilijkheden verkeert, heeft aangekondigd 18.000 banen te schrappen tegen 2022. Dat stemt overeen met een vijfde van het personeelsbestand. De bank zal zich onder meer terugtrekken uit de aandelenhandel. Deutsche Bank richt ook een bad bank op, waarin ze 74 miljard euro aan risicovolle activa stalt.

'De herstructurering zal resulteren in een vermindering van het aantal voltijdsequivalenten met 18.000 tegen 2022, om het personeelsbestand terug te brengen tot ongeveer 74.000 mensen', luidt het in een mededeling. Het gaat om de grootste herstructurering in de geschiedenis van de bank. De ingrijpende herstructurering brengt Deutsche Bank in het tweede kwartaal in de rode cijfers. Inclusief de lasten van de herstructurering verwacht de grootste bank van Duitsland een verlies van ongeveer 500 miljoen euro vóór belastingen en 2,8 miljard euro na belastingen in de periode van april tot eind juni. De herstructurering zal in totaal naar verwachting 7,4 miljard euro kosten.

'Bad bank'

Met het besparingsprogramma wil de bank de kosten tegen 2022 terugbrengen tot 17 miljard euro. Topman Christian Sewing had op de jaarlijkse algemene vergadering in mei al 'zware bezuinigingen' aangekondigd. Toen was duidelijk dat de focus lag op de al twee kwartalen verlieslijdene kapitaalmarktactiviteiten. Zondag zei Sewing dat de bank zich zal terugtrekken uit de aandelenhandel. Daarnaast moeten andere riskante handelsactiviteiten, zoals de handel in renteproducten, worden aangepast. Om de balansposten van deze bedrijfseenheden voor een bedrag van 74 miljard euro af te wikkelen, richt de bank een interne 'bad bank' op. De bank verschuift haar activiteiten uiteindelijk van investment banking naar Duitse zakelijke klanten.

Deutsche Bank schrapt ook het dividend dit en volgend jaar. De grootste bank van Duitsland verkeert al enige tijd in zwaar weer, met onder meer een gedaalde beurskoers en hoge boetes voor wantoestanden uit het verleden. Onlangs liepen gesprekken over een fusie met Commerzbank, een andere Duitse bank die het moeilijk heeft, op niets uit.

Eind maart had Deutsche Bank bijna 91.500 voltijdse werknemers wereldwijd, onder wie 41.500 in Duitsland. Het bedrijf is ook in ons land actief met een retailbank.

Het aandeel Deutsche Bank op de beurs van Frankfurt klom bij opening drie procent hoger, maar op het einde van de handelsdag staat er een verlies van ruim 5 procent tot 6,79 euro in de tabellen.

'Geen impact op werkgelegenheid in België'

De aangekondigde herstructurering bij Deutsche Bank zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in België. 'Het Belgische filiaal richt zich enkel op particulieren en beleggingsadvies', zegt woordvoerder Jean-Michel Segers in een reactie. De bank is van plan te blijven investeren op de Belgische markt. De herstructurering zal dus geen impact hebben op de Belgische activiteiten, verzekert Deutsche Bank België.

Deutsche Bank, de Duitse grootbank bank die al jaren in moeilijkheden verkeert, heeft aangekondigd 18.000 banen te schrappen tegen 2022. Dat stemt overeen met een vijfde van het personeelsbestand. De bank zal zich onder meer terugtrekken uit de aandelenhandel. Deutsche Bank richt ook een bad bank op, waarin ze 74 miljard euro aan risicovolle activa stalt.'De herstructurering zal resulteren in een vermindering van het aantal voltijdsequivalenten met 18.000 tegen 2022, om het personeelsbestand terug te brengen tot ongeveer 74.000 mensen', luidt het in een mededeling. Het gaat om de grootste herstructurering in de geschiedenis van de bank. De ingrijpende herstructurering brengt Deutsche Bank in het tweede kwartaal in de rode cijfers. Inclusief de lasten van de herstructurering verwacht de grootste bank van Duitsland een verlies van ongeveer 500 miljoen euro vóór belastingen en 2,8 miljard euro na belastingen in de periode van april tot eind juni. De herstructurering zal in totaal naar verwachting 7,4 miljard euro kosten. Met het besparingsprogramma wil de bank de kosten tegen 2022 terugbrengen tot 17 miljard euro. Topman Christian Sewing had op de jaarlijkse algemene vergadering in mei al 'zware bezuinigingen' aangekondigd. Toen was duidelijk dat de focus lag op de al twee kwartalen verlieslijdene kapitaalmarktactiviteiten. Zondag zei Sewing dat de bank zich zal terugtrekken uit de aandelenhandel. Daarnaast moeten andere riskante handelsactiviteiten, zoals de handel in renteproducten, worden aangepast. Om de balansposten van deze bedrijfseenheden voor een bedrag van 74 miljard euro af te wikkelen, richt de bank een interne 'bad bank' op. De bank verschuift haar activiteiten uiteindelijk van investment banking naar Duitse zakelijke klanten. Deutsche Bank schrapt ook het dividend dit en volgend jaar. De grootste bank van Duitsland verkeert al enige tijd in zwaar weer, met onder meer een gedaalde beurskoers en hoge boetes voor wantoestanden uit het verleden. Onlangs liepen gesprekken over een fusie met Commerzbank, een andere Duitse bank die het moeilijk heeft, op niets uit. Eind maart had Deutsche Bank bijna 91.500 voltijdse werknemers wereldwijd, onder wie 41.500 in Duitsland. Het bedrijf is ook in ons land actief met een retailbank. Het aandeel Deutsche Bank op de beurs van Frankfurt klom bij opening drie procent hoger, maar op het einde van de handelsdag staat er een verlies van ruim 5 procent tot 6,79 euro in de tabellen.