"De maat is vol", zegt Frank Coenen, de CEO van het beursgenoteerde Tessenderlo Group. "We zitten op het turning point. Als we nu de kans niet grijpen om chemie de steun te geven die nodig is om de groene richting uit te gaan, maken we als regio een historische blunder."

De sector strijdt al langer tegen de hoge energiekosten, een haperend vergunningenbeleid, en een voor de sector gebrekkige doorstroming uit onderwijs. Bovendien vecht de chemie tegen aanzwellende concurrentie, vooral uit het Midden-Oosten, en structurele overcapaciteit op de Europese markt. Alleen sterke industriële clusters hebben een toekomst in Europa, klinkt het.

En laat Vlaanderen nu net een wereldspeler zijn, niet alleen in chemie, maar ook in life sciences, dat biotech en farma overkoepelt. Farmagroepen als Janssen Pharmaceutica en Pfizer zijn hier sterk vertegenwoordigd en de Antwerpse haven herbergt de grootste chemiecluster in Europa. Het maakt dat de betrokken sectoren goed zijn voor 62.000 directe en 100.000 indirecte jobs.

"En vergeet niet dat de bijdrage van onze sector in de nationale handelsbalans 20 miljard euro bedraagt. Zonder ons zou die jaar na jaar negatief zijn. Een positieve balans betekent welvaart", zegt Frans Dieryck, de CEO van de sectorvereniging essenscia Vlaanderen. "Maar we zijn ons er ook van bewust dat de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare fossiele grondstoffen onze achilleshiel is geworden."

Essenscia heeft daarom de afgelopen jaren voor de eigen deur geveegd. Duurzaamheid werd het leidmotief van de sector die een eigen groen businessplan voor innovatie heeft uitgewerkt. Dat project ging in 2008 van start onder de naam Fisch, voluit Flanders' strategic Initiative for Sustainable CHemistry. Fisch heeft een prijskaartje van 140 miljoen euro. Essenscia rekent op een overheidsbijdrage van ruim 50 procent. Die moet komen uit overheidsdotaties en andere financieringsmechanismen zoals het IWT, PMV en het Agentschap Ondernemen, maar ook uit publiek-private financiering.

Als Fisch wordt uitgevoerd volgens plan, zal dat voor de sector jaarlijks 7,4 miljard euro extra omzet opleveren, heeft consultant Arthur D. Little berekend. Bovendien zouden dank zij het plan de EU-klimaat- en Lissabon-doelstellingen in Vlaanderen sneller bereikt worden. "Vandaag is ook nog altijd minder dan 10 procent van onze omzet duurzaam. Dit kan zeker stijgen tot 30 à 35 procent, en daardoor kunnen 13.000 arbeidsplaatsen gecreëerd worden", stelt Dieryck.

Fisch is intussen uitgegroeid tot een symbooldossier. "Nu moet er een duidelijk signaal komen van de overheid", zegt Dieryck in een dubbelgesprek met Coenen, die peter is van het project. Met andere woorden: als de overheid niet over de brug komt, zullen de bedrijven daaruit hun conclusies trekken.

Be.L.

Het volledige interview met Coenen en Dieryck leest u deze week in Trends.

"De maat is vol", zegt Frank Coenen, de CEO van het beursgenoteerde Tessenderlo Group. "We zitten op het turning point. Als we nu de kans niet grijpen om chemie de steun te geven die nodig is om de groene richting uit te gaan, maken we als regio een historische blunder." De sector strijdt al langer tegen de hoge energiekosten, een haperend vergunningenbeleid, en een voor de sector gebrekkige doorstroming uit onderwijs. Bovendien vecht de chemie tegen aanzwellende concurrentie, vooral uit het Midden-Oosten, en structurele overcapaciteit op de Europese markt. Alleen sterke industriële clusters hebben een toekomst in Europa, klinkt het. En laat Vlaanderen nu net een wereldspeler zijn, niet alleen in chemie, maar ook in life sciences, dat biotech en farma overkoepelt. Farmagroepen als Janssen Pharmaceutica en Pfizer zijn hier sterk vertegenwoordigd en de Antwerpse haven herbergt de grootste chemiecluster in Europa. Het maakt dat de betrokken sectoren goed zijn voor 62.000 directe en 100.000 indirecte jobs."En vergeet niet dat de bijdrage van onze sector in de nationale handelsbalans 20 miljard euro bedraagt. Zonder ons zou die jaar na jaar negatief zijn. Een positieve balans betekent welvaart", zegt Frans Dieryck, de CEO van de sectorvereniging essenscia Vlaanderen. "Maar we zijn ons er ook van bewust dat de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare fossiele grondstoffen onze achilleshiel is geworden." Essenscia heeft daarom de afgelopen jaren voor de eigen deur geveegd. Duurzaamheid werd het leidmotief van de sector die een eigen groen businessplan voor innovatie heeft uitgewerkt. Dat project ging in 2008 van start onder de naam Fisch, voluit Flanders' strategic Initiative for Sustainable CHemistry. Fisch heeft een prijskaartje van 140 miljoen euro. Essenscia rekent op een overheidsbijdrage van ruim 50 procent. Die moet komen uit overheidsdotaties en andere financieringsmechanismen zoals het IWT, PMV en het Agentschap Ondernemen, maar ook uit publiek-private financiering. Als Fisch wordt uitgevoerd volgens plan, zal dat voor de sector jaarlijks 7,4 miljard euro extra omzet opleveren, heeft consultant Arthur D. Little berekend. Bovendien zouden dank zij het plan de EU-klimaat- en Lissabon-doelstellingen in Vlaanderen sneller bereikt worden. "Vandaag is ook nog altijd minder dan 10 procent van onze omzet duurzaam. Dit kan zeker stijgen tot 30 à 35 procent, en daardoor kunnen 13.000 arbeidsplaatsen gecreëerd worden", stelt Dieryck. Fisch is intussen uitgegroeid tot een symbooldossier. "Nu moet er een duidelijk signaal komen van de overheid", zegt Dieryck in een dubbelgesprek met Coenen, die peter is van het project. Met andere woorden: als de overheid niet over de brug komt, zullen de bedrijven daaruit hun conclusies trekken. Be.L. Het volledige interview met Coenen en Dieryck leest u deze week in Trends.