‘CEO Ronnie Leten sluit nieuwe bestemming voor Atlas Copco niet uit’

© Thomas Sweertvaegher

Ronnie Leten, CEO van Atlas Copco en Trends Manager van het Jaar 2013, is teleurgesteld door de beslissing van de EU-commissie om een einde te stellen aan het fiscaal gunstregime voor multinationals in ons land.

Hoewel een vertrek van Atlas Copco uit België op dit moment niet aan de orde is, steekt CEO Ronnie Leten zijn teleurstelling over de beslissing van de Europese Commissie om komaf te maken met de fiscale rulings niet onder stoelen of banken. “Zonder die ruling waren we niet naar België gekomen”, zegt Leten, die in 2013 Trends Manager van het Jaar was, dinsdag in De Standaard.

“Ik was ongelooflijk teleurgesteld door die beslissing van de EU- Commissie’, benadrukt hij.

De Europese Commissie deelde vorige week maandag – 11 januari – mee dat het Belgische regime van de zogenoemde overwinstrulings (excess profit rulings) een vorm van verboden staatssteun is. De Belgische regering moet een plan uitwerken om 700 miljoen euro terug te vorderen van die bedrijven. Hoewel de lijst van 35 ‘getroffen’ multinationals niet officieel bekendgemaakt werd, staat het bedrijf van Ronnie Leten – Atlas Copco – alvast genoteerd op die lijst.

Betekent dit dat Ronnie Leten ons land verlaat en andere oorden opzoekt voor Atlas Copco? Neen, althans niet meteen.

Service Business

Het gaat voor alle duidelijkheid om de afdeling ‘Service Business’, die wereldwijd diensten verleent voor de machines die de groep verkocht. Voor die afdeling, goed voor 1.000 van de 3.400 banen van de groep, koos Atlas Copco zeven jaar geleden voor een vestiging in België. Wereldwijd stelt Atlas Copco 45.000 mensen tewerk.

Waarom België?

“Die Service Business is een heel winstgevende activiteit”, aldus Leten, die erop wijst dat de vennootschapsbelasting in Zweden slechts 22 procent bedraagt, tegenover 34 procent in België. Het is met andere woorden uitgerekend de fiscale ruling, door de Europese Commissie veroordeeld als ‘verboden staatssteun’, die België financieel – ondanks de hogere vennootschapsbelasting – aantrekkelijk maakt voor Atlas Copco.

Leten voegt eraan toe dat Atlas Copco overigens wel degelijk belastingen betaalt in België: “Op de winst van al onze Belgische activiteiten samen zullen we in 2015 ongeveer 22 procent vennootschapsbelasting betalen”, luidt het.

Maar een vertrek staat niet meteen op de agenda, ‘hoewel dat gesprek op een bepaald moment uiteraard gevoerd wordt’.

Voorlopig wacht Leten de reactie van de Belgische regering af. Het is mogelijk – zoals minister van Financiën Van Overtveldt eerder liet verstaan – dat België in beroep gaat tegen de beslissing van de Europese Commissie. (DS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content