Cegeka schept orde in de cloudchaos

STIJN BIJNENS "IT is nu de kernactiviteit van zowat elk bedrijf." © Kris Van Exel
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Na de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen besloot André Knaepen in 1992 de IT-dienst uit te bouwen tot een eigen bedrijf. Nu is het een van de grootste Belgische techbedrijven met ambities om uit te groeien tot de Europese top in ICT-dienstverlening.

Wat doet het bedrijf?

“Cegeka werkt al sinds zijn oprichting voor andere bedrijven”, zegt CEO Stijn Bijnens, die in januari een jaar aan de slag zal zijn. “Dat gaat van het bouwen van softwareapplicaties en apps tot het beheren van volledige IT-systemen. IT is nu de kernactiviteit van zowat elk bedrijf: als de IT uitvalt, ligt het hele bedrijf lam. Vroeger zag je dat vooral bij banken, maar ondertussen geldt het zowat overal. CIO’s en IT-directeurs voelen dat, en gedragen zich vaak als opgejaagd wild. Dat mag niet verbazen, als je ziet hoe snel ze worden ingewisseld. Het lijken wel voetbaltrainers. Een van de kernactiviteiten van Cegeka is orde te scheppen in de cloudchaos en klanten helpen op een gestructureerde manier naar de cloud te migreren. We hanteren een public cloud first-strategie. We kunnen daarvoor de drie grote spelers inzetten: Microsoft, Google en Amazon. Daarnaast hebben we onze eigen datacenters, die werken als een soort van private cloud. Belangrijk is dat we klanten niets opdringen. Bijna 90 procent van de applicaties zijn systemen die bij bedrijven in de spreekwoordelijke kelder staan, en die je niet zomaar kan verhuizen naar de public cloud. Daar zijn onze datacenters een betere oplossing voor. De volgende tien jaar zullen we in de IT voornamelijk bezig zijn al die oude applicatielandschappen te moderniseren. Dat biedt mooie kansen voor ons.”

In tijden van geopolitieke spanningen is het voor onze Europese klanten nog belangrijker dat hun data in Europa blijven

Hoe maakt het bedrijf het verschil?

ICT-dienstverleners voelen meer druk. Hun klanten willen geavanceerde en complexe toepassingen, en ze willen die snel. Volgens Bijnens is de oplossing een verdere schaalvergroting en een nauwere band met de klant. “Cegeka mikt traditioneel op de iets grotere bedrijven, zoals Carglass of Fluvius, maar we kunnen ook multinationals bedienen. Een integrator moet de complexiteit van het cloudlandschap perfect kunnen ontwarren, en die kennis snel en juist inzetten om aan de steeds hogere eisen van zijn klanten te voldoen. Niet elke IT-speler kan dat tempo volgen. We hebben de afgelopen jaren onze activiteiten uitgebreid. In tijden van geopolitieke spanningen is het voor onze Europese klanten nog belangrijker dat hun data in Europa blijven. Nogal wat bedrijven hebben de voorbije decennia veel IT-activiteiten uitbesteed aan Indiase partijen. Wij hebben ontwikkelingscapaciteit uitgebouwd in Roemenië en Tsjechië. Dat past in onze filosofie om zo dicht mogelijk bij onze klanten te staan. Om kwalitatieve toepassingen te kunnen afleveren, moet je de complexiteit en de cultuur van de markt nu eenmaal goed begrijpen. Die filosofie zit er al in van bij het prille begin. Vandaar onze tagline In close cooperation. André Knaepen maakt er een punt van dat klanten hem op eender welk moment kunnen bellen, bij mij is dat ook zo.”

Wat zijn de ambities?

Cegeka heeft een duidelijk doel voor ogen. Oprichter André Knaepen wil de omzet van 511 miljoen euro snel zien stijgen naar 1 miljard euro. Bijnens onderschrijft dat doel. “Ik zou het wel iets anders als formuleren. Die omzet van 1 miljard euro zal het logische gevolg zijn van verdere groei op de Europese markt. We hebben nog veel potentieel in onze bestaande markten. Zeker in Nederland en in Duitsland kijken we ook uit naar overnames. Naar Roemenië zijn we oorspronkelijk enkel gegaan om iets goedkopere ontwikkelingscapaciteit te hebben, maar het is intussen ook een profit center. Nieuwe markten interesseren ons zeker. We kijken bijvoorbeeld actief naar Scandinavië. We hebben een sterke balans en nog redelijk wat marge voor overnames. Door de lage rente zijn de overnamedoelwitten nu wel duur, maar die cyclus komt ooit wel eens aan zijn einde. We willen daar klaar voor zijn.”

Insider talk

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM stapte voor het eerst in 1999 in bij Cegeka. Er volgden nog investeringen en geleidelijk aan bouwde LRM zijn kapitaalparticipatie ook af. De Limburgse investeringsmaatschappij is wel nog altijd een minderheidsaandeelhouder. “LRM was er bijna vanaf de opstart bij”, zegt Tom Aerts. Hij volgt Cegeka al sinds 2008 als waarnemer in de raad van bestuur op voor LRM. Sinds vorig jaar is hij er bestuurder. “Zowel de omzet als de rendabiliteit is voortdurend gegroeid. Cegeka verloochent zijn Limburgse roots niet. Onlangs heeft het nog een nieuwe hoofdzetel in gebruik genomen op de Corda Campus in Hasselt (waar ook LRM gevestigd is, nvdr). Tegelijk heeft het geschreven aan een sterk internationaal verhaal. Dat heeft het geleidelijk gedaan, al was er in 2014 wel een versnelling door de overname van het Oostenrijkse Brainforce. Daardoor kreeg Cegeka belangrijke activiteiten in onder meer Duitsland en Italië. Schaalgrootte is altijd belangrijk om goed te blijven groeien. Een bedrijf met pakweg honderd medewerkers zou nooit op al die overnamekansen kunnen inspelen. Cegeka kan dat wel door zijn grotere omvang, maar innovatie blijft wel de sleutelrol spelen. Deze sector evolueert enorm snel. Wie niet zwaar inzet op nieuwe technologieën, staat snel buitenspel.”

Cegeka

-Opgericht: 1992

-Oprichter: André Knaepen

-Omzet 2018: 511 miljoen euro

-Medewerkers: 4700

-Aandeelhouders: familie Knaepen (70%), Gimv (26%), LRM (4%)

Partner Content