Itineris maakt software voor nutsbedrijven

EDGAR VERMEERSCH "Wij willen zowel organisch groeien als met overnames." © THOMAS DE BOEVER
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Het Gentse bedrijf is een specialist in software voor water- en energiebedrijven.

Wat doet het bedrijf?

Itineris automatiseert de facturatie voor klanten als Gazprom, Eneco en De Watergroep, en het gebruikt big data en algoritmes om de gegevens van zijn klanten te vertalen in informatie. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld hun kosten per gebruiker zien, of lekken opsporen.

Oprichter en CEO Edgard Vermeersch zag de groei van Itineris stevig versnellen na de overname van het Amerikaanse bedrijf Crimson Oak Consulting in 2012. Behalve in Gent heeft Itineris nu ook kantoren in Atlanta en in Baltimore. Nutsbedrijven in onder meer Boston en Georgetown gebruiken de software van het groeibedrijf. Begin dit jaar haalde Itineris een groot contract binnen voor Department of Environmental Protection) van de stad New York. Dat departement moet het afvalwater van de stad beheren, de luchtvervuiling en de lawaaioverlast in de stad beperken en ervoor zorgen dat 9 miljoen New Yorkers kraantjeswater van goede kwaliteit krijgen. Via het modulaire platform van Itineris kan New York de watermeters en zijn facturatieproces verbeteren, zijn klantenbestand beheren, de medewerkers op het terrein managen en gegevens verzamelen.

Het contract met New York is voor ons een gigantische hefboom, al hebben we ook net een belangrijk contract gesloten in Europa

Hoe maakt het bedrijf het verschil?

“Veeleer dan één grote monoliet te leveren, bieden wij een modulaire oplossing die we kunnen aanpassen aan de behoeften van onze klanten”, zegt Edgard Vermeersch. “Onze focus maakt het verschil. We werken enkel voor nutsbedrijven die gas, water en elektriciteit leveren. Dat is anders dan Oracle en SAP, die een meer generieke oplossing hebben voor veel markten. Als je te veel zoekt naar de gemene deler, eindig je soms met een mengelmoes. Onze oplossing is ook eenvoudiger en flexibeler dan die van Oracle of SAP, die soms al dertig à veertig jaar op de markt zijn. Het derde punt waarop we het verschil maken, is dat we werken met het technologieplatform van Microsoft. Nutsbedrijven zijn volop bezig met de transitie naar de cloud en daarin is Microsoft de absolutie leider. Een laatste punt is dat we dat alles kostenefficiënt kunnen doen, zonder horrorverhalen over overschreden budgetten.”

Wat zijn de ambities?

“Onze geconsolideerde omzet bedraagt 48 miljoen euro. De helft daarvan halen we in Europa, de andere helft in de Verenigde Staten. We willen naar 100 miljoen euro omzet gaan”, zegt Edgard Vermeersch. “We willen dat doen in onze vier kernmarkten: België en Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de VS.”

“Zeker in de VS is het potentieel nog groot. Het contract met New York is voor ons een gigantische hefboom, al hebben we ook net een belangrijk contract gesloten in Europa. Ik zie de verdeling evolueren naar 70 procent van de omzet in de VS en 30 procent in Europa. De drempel om de Amerikaanse markt te betreden, was heel hoog omdat energiebedrijven sowieso conservatief zijn. Het duurt een à twee jaar om een deal te sluiten en dan nog eens even lang om de afspraken uit te voeren. Maar veel Amerikaanse bedrijven willen pas met je werken als je jezelf bewezen hebt. Zo zit je natuurlijk in een vicieuze cirkel. Daarom is het zo belangrijk dat we nu met New York City een bewezen klant hebben. We onderhandelen nu al over nieuwe contracten in de VS. In Europa zijn we rendabel. In de VS hebben we veel moeten investeren, maar daar gaan we nu ook werken aan de rendabiliteit.”

Volgens de technologiesite Crunchbase was de jongste kapitaalronde van Itineris in 2017, toen het bedrijf 10,3 miljoen euro ophaalde, nadat het in 2015 en 2013 respectievelijk 10 en 8,3 miljoen had verzameld. “Wij willen zowel organisch groeien als met overnames”, besluit Edgard Vermeersch. “Onze grootste uitdaging is het tekort aan personeel, we zoeken op dit moment een veertigtal mensen.”

Insider talk

“Toen wij in 2011 in Itineris stapten, bedroeg hun omzet 12 miljoen euro. Nu is dat meer dan 40 miljoen. Het groeipotentieel is er dus zeker”, zegt Michel Casselman, algemeen manager van het doe- en durfbedrijf PMV, een van de investeerders in Itineris. “Al zal de sterkste groei niet komen van de Benelux, maar eerder van de VS, het Verenigd Koninkrijk en andere markten. In de VS heeft Itineris al klanten en zitten er heel wat prospecten in de pijplijn. Itineris moet het opnemen tegen een paar grote softwarebedrijven die een veel groter aanbod hebben en voor diverse sectoren werken. Het sterke punt van Itineris is dat het een heel specifieke oplossing heeft voor voor water-, gas- en elektriciteitsmaatschappijen. In een aantal markten is Itineris al rendabel, maar snel groeien en de rendabiliteit opkrikken is een moeilijke combinatie. De snelheid van de groei zal bepalen hoeveel middelen Itineris nodig heeft. Als je trager groeit, kun je meer cashflow genereren. Maar de grote flessenhals voor groei is bij Itineris de juiste mensen aantrekken die de software kunnen installeren bij klanten en hen kunnen begeleiden. Groei kan natuurlijk ook met overnames. Ik zie Edgard Vermeersch als een echte ondernemer, die goed luistert naar zijn klanten en de markt. Hij omringt zich met goede mensen, die hij blijvend weet te motiveren.”

Itineris

-Opgericht: 2003

-Omzet 2018: 48 miljoen euro geconsolideerd

-Bedrijfswinst (ebit) 2018: –

-Medewerkers: 350, van wie 230 à 250 in de VS

-Aandeelhouders: Edgard Vermeersch, PMV, Gimv, SmartFin Capital

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content