Luchthavenuitbater Brussels Airport en de luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines en TUI fly eisen via een kort geding 'een ononderbroken dienstverlening van Skeyes, op straffe van dwangsommen', meldt Brussels Airport dinsdag.

De drie hekelen dat de voorbije maanden het luchtruim minstens een op de drie dagen gedeeltelijk of volledig gesloten is geweest, met zware, ook financiële gevolgen voor luchthaven en maatschappijen. 'We eisen in een gezamenlijke procedure een garantie van skeyes op de continuïteit van het luchtverkeer in België zodat de passagiers niet langer het slachtoffer zijn van acties bij de luchtverkeersleider', klinkt het in een persbericht. Het kort geding werd vorige week ingediend.

Dinsdagvoormiddag vond de inleidende zitting plaats. Daar werd beslist dat de pleidooien op 18 juni zullen plaatsvinden, zegt Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport. Het kort geding staat los van het eenzijdig verzoekschrift dat Brussels Airlines vorige week indiende. Daarbij kreeg ze de rechter zover om dwangsommen op te leggen aan Skeyes als er nog vluchten vertraging oplopen of geannuleerd moeten worden door storingen bij de luchtverkeersleiding. Die vergoedingen kunnen oplopen tot 20.000 euro per vlucht.

Brussels Airlines heeft intussen een verlenging van die dwangsommen gevraagd, aldus woordvoerster Wencke Lemmes. Ze lopen momenteel tot 26 mei om middernacht.

Ook lowcostmaatschappij Ryanair overweegt naar verluidt juridische stappen. Skeyes geeft op dit moment geen commentaar. 'We reageren niet op lopende juridische procedures', klinkt het.

Luchthavenuitbater Brussels Airport en de luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines en TUI fly eisen via een kort geding 'een ononderbroken dienstverlening van Skeyes, op straffe van dwangsommen', meldt Brussels Airport dinsdag. De drie hekelen dat de voorbije maanden het luchtruim minstens een op de drie dagen gedeeltelijk of volledig gesloten is geweest, met zware, ook financiële gevolgen voor luchthaven en maatschappijen. 'We eisen in een gezamenlijke procedure een garantie van skeyes op de continuïteit van het luchtverkeer in België zodat de passagiers niet langer het slachtoffer zijn van acties bij de luchtverkeersleider', klinkt het in een persbericht. Het kort geding werd vorige week ingediend. Dinsdagvoormiddag vond de inleidende zitting plaats. Daar werd beslist dat de pleidooien op 18 juni zullen plaatsvinden, zegt Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport. Het kort geding staat los van het eenzijdig verzoekschrift dat Brussels Airlines vorige week indiende. Daarbij kreeg ze de rechter zover om dwangsommen op te leggen aan Skeyes als er nog vluchten vertraging oplopen of geannuleerd moeten worden door storingen bij de luchtverkeersleiding. Die vergoedingen kunnen oplopen tot 20.000 euro per vlucht. Brussels Airlines heeft intussen een verlenging van die dwangsommen gevraagd, aldus woordvoerster Wencke Lemmes. Ze lopen momenteel tot 26 mei om middernacht.Ook lowcostmaatschappij Ryanair overweegt naar verluidt juridische stappen. Skeyes geeft op dit moment geen commentaar. 'We reageren niet op lopende juridische procedures', klinkt het.