Op de bijzondere ondernemingsraad bij BrusselsAirlines heeft CEO Bernard Gustin maandagnamiddag zelf zijn ontslag aangekondigd, samen met dat van financieel directeur Jan De Raeymaeker.

Verschillende media hadden de voorbije dagen al gemeld dat de posities van de CEO en de financieel directeur onder druk stonden. Maandagmiddag werd dat vermoeden bevestigd. Beide toplui stappen eind maart op.

Christina Foerster, de huidige commercieel directeur, wordt vanaf 1 april de nieuwe CEO van Brussels Airlines. Foerster werkt sinds 2002 voor Lufthansa. Ze staat sinds 1 oktober 2016 aan het hoofd van de commerciële departementen van Brussels Airlines.

De speculatie over de toekomst van Brussels Airlines en zijn 3500 werknemers ging vandaag - maandag - naar een hoogtepunt. In Frankfurt vergaderde om 13 uur de raad van bestuur over de toekomstplannen. Om 17 uur volgde een bijzondere ondernemingsraad.

In de negenkoppige raad zitten vijf Lufthansa-mensen (onder wie CEO Carsten Spohr) en vier Belgische bestuurders van de vorige aandeelhouders.

Bernard Gustin wilde het huidige model van Brussels Airlines handhaven, waarbij goedkopere Europese vluchten gecombineerd worden met langeafstandsvluchten naar onder meer Afrika.

Lufthansa, sinds vorig jaar voor 100 procent eigenaar van Brussels Airlines, wil de Belgische maatschappij echter inpassen in zijn lowcostproject Eurowings. Die tegengestelde visie heeft uiteindelijk tot het ontslag van Gustin geleid, bleek maandag tijdens de bijzondere ondernemingsraad.

Eurowings

De vakbonden zijn net als Gustin voorstander van een hybride model, met een mix van prijsklassen en korte- en langeafstandsvluchten. Ze vrezen dat Eurowings eerder naar een lagekostenmodel neigt.

"Dat Bernard Gustin zijn plannen voor BrusselsAirlines niet uit de doeken heeft kunnen doen op de raad van bestuur, baart zorgen. Je voelt zo dat er veranderingen op stapel staan", aldus Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC. "Ik blijf ongerust tot ik garanties heb voor het personeel", voegde Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK toe.

Eurowings

Woensdagmorgen om 8 uur volgt er opnieuw een bijzondere ondernemingsraad, met de Eurowings-topman Thorsten Dirks. Verwacht wordt dat Dirks het personeel daarna zal toespreken.

Mogelijk komt er dan al iets meer duidelijkheid over de toekomstige positie van Brussels Airlines binnen het Lufthansa-filiaal.

Toen Brussels Airlines volledig werd overgenomen door Lufthansa, klonk het dat de maatschappij 'geïntegreerd' zou worden in Eurowings.

Op de bijzondere ondernemingsraad bij BrusselsAirlines heeft CEO Bernard Gustin maandagnamiddag zelf zijn ontslag aangekondigd, samen met dat van financieel directeur Jan De Raeymaeker. Verschillende media hadden de voorbije dagen al gemeld dat de posities van de CEO en de financieel directeur onder druk stonden. Maandagmiddag werd dat vermoeden bevestigd. Beide toplui stappen eind maart op.Christina Foerster, de huidige commercieel directeur, wordt vanaf 1 april de nieuwe CEO van Brussels Airlines. Foerster werkt sinds 2002 voor Lufthansa. Ze staat sinds 1 oktober 2016 aan het hoofd van de commerciële departementen van Brussels Airlines.De speculatie over de toekomst van Brussels Airlines en zijn 3500 werknemers ging vandaag - maandag - naar een hoogtepunt. In Frankfurt vergaderde om 13 uur de raad van bestuur over de toekomstplannen. Om 17 uur volgde een bijzondere ondernemingsraad.In de negenkoppige raad zitten vijf Lufthansa-mensen (onder wie CEO Carsten Spohr) en vier Belgische bestuurders van de vorige aandeelhouders. Bernard Gustin wilde het huidige model van Brussels Airlines handhaven, waarbij goedkopere Europese vluchten gecombineerd worden met langeafstandsvluchten naar onder meer Afrika. Lufthansa, sinds vorig jaar voor 100 procent eigenaar van Brussels Airlines, wil de Belgische maatschappij echter inpassen in zijn lowcostproject Eurowings. Die tegengestelde visie heeft uiteindelijk tot het ontslag van Gustin geleid, bleek maandag tijdens de bijzondere ondernemingsraad.De vakbonden zijn net als Gustin voorstander van een hybride model, met een mix van prijsklassen en korte- en langeafstandsvluchten. Ze vrezen dat Eurowings eerder naar een lagekostenmodel neigt. "Dat Bernard Gustin zijn plannen voor BrusselsAirlines niet uit de doeken heeft kunnen doen op de raad van bestuur, baart zorgen. Je voelt zo dat er veranderingen op stapel staan", aldus Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC. "Ik blijf ongerust tot ik garanties heb voor het personeel", voegde Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK toe. Woensdagmorgen om 8 uur volgt er opnieuw een bijzondere ondernemingsraad, met de Eurowings-topman Thorsten Dirks. Verwacht wordt dat Dirks het personeel daarna zal toespreken. Mogelijk komt er dan al iets meer duidelijkheid over de toekomstige positie van Brussels Airlines binnen het Lufthansa-filiaal. Toen Brussels Airlines volledig werd overgenomen door Lufthansa, klonk het dat de maatschappij 'geïntegreerd' zou worden in Eurowings.