Uit de conjunctuurbarometer blijkt dat het ondernemersvertrouwen in november op het hoogste peil staat sinds juli 2011 (-2,5). De indicator die dat vertrouwen peilt, klokt in november af op -4,3 tegenover -7,7 in oktober.

De Belgische ondernemer volgt hiermee het voorbeeld van zijn collega's uit Duitsland, waar de Ifo-index in november uitkwam op een score van 109,3 tegenover 107,4 een maand eerder. Daarmee komt de Duitse conjunctuurbarometer op het hoogste peil sinds april 2012 te staan.

Uiteraard blijft met een score onder 0 het pessimisme bij de ondernemers in België overheersen, maar deze maand dus minder uitgesproken dan enkele maanden geleden. Een positieve score dateert overigens al van april 2011.

De flinke klim in november is in de eerste plaats te danken aan de industrie. Die deelindicator klimt van -10,4 in oktober naar -5,2 in november, vooral dankzij 'een aanzienlijk gunstigere beoordeling van de gezamenlijke orderpositie en het peil van de voorraden', luidt het bij de Nationale Bank.

Ook in de bouwsector nam het vertrouwen - zij het in beperkte mate - toe. In de handel was er een stabilisering, terwijl het ondernemersvertrouwen in de dienstverlening aan bedrijven lichtjes daalde na drie maanden van terugval. (BO)

oktober 2013 november 2013verwerkende nijverheid -10,4 -5,2dienstverlening aan bedrijven 7,3 6,0bouwnijverheid -10,3 -9,2handel -8,9 -8,8algemene synthetische curve -7,7-4,3

tabel NBB

Uit de conjunctuurbarometer blijkt dat het ondernemersvertrouwen in november op het hoogste peil staat sinds juli 2011 (-2,5). De indicator die dat vertrouwen peilt, klokt in november af op -4,3 tegenover -7,7 in oktober. De Belgische ondernemer volgt hiermee het voorbeeld van zijn collega's uit Duitsland, waar de Ifo-index in november uitkwam op een score van 109,3 tegenover 107,4 een maand eerder. Daarmee komt de Duitse conjunctuurbarometer op het hoogste peil sinds april 2012 te staan.Uiteraard blijft met een score onder 0 het pessimisme bij de ondernemers in België overheersen, maar deze maand dus minder uitgesproken dan enkele maanden geleden. Een positieve score dateert overigens al van april 2011. De flinke klim in november is in de eerste plaats te danken aan de industrie. Die deelindicator klimt van -10,4 in oktober naar -5,2 in november, vooral dankzij 'een aanzienlijk gunstigere beoordeling van de gezamenlijke orderpositie en het peil van de voorraden', luidt het bij de Nationale Bank. Ook in de bouwsector nam het vertrouwen - zij het in beperkte mate - toe. In de handel was er een stabilisering, terwijl het ondernemersvertrouwen in de dienstverlening aan bedrijven lichtjes daalde na drie maanden van terugval. (BO)