Belfius kiest voor beursgang

© belga

De raad van bestuur van staatsbank Belfius verkiest een beursgang boven een strategische partner.

De beslissing binnen de raad van bestuur gebeurde unaniem. Een complete verrassing is dat niet: onder anderen Belfius-CEO Marc Raisière pleitte eerder al voor een beursgang.

Het is de bedoeling om minder dan de helft van de aandelen naar de beurs te brengen. De Belgische overheid zou dus nog steeds de meerderheid van de aandelen controleren. Op die manier is de Belgische verankering van de bank gegarandeerd.

“Een gedeeltelijke privatisering van Belfius Bank en dit via een beursintroductie (IPO) van een minderheidsparticipatie van Belfius Bank”, heet dat.

Belfius adviseert de staat ook dat ‘het huidige aandeelhouderschap van Belfius Bank moet evolueren (geen status quo)’ en dat daarbij een ‘duurzame lokale verankering van Belfius’ behouden moet blijven, zowel in het aandeelhouderschap, de activiteiten als het beslissingscentrum in België.

Volgens Belfius is de bank financieel voldoende gezond, zodat een volledig aandeelhouderschap door de staat niet langer noodzakelijk is. Door een gedeeltelijke privatisering via de beurs kan de bank een vlotte toegang tot de financiële markten hebben om zo de voorziene groei succesvol te realiseren, klinkt het. “Een gedeeltelijke privatisering biedt Belfius meer dan ooit de kans om zijn toekomst nog steviger in eigen handen te nemen en de uitdagingen van een moeilijke financieel-economische omgeving, van de digitale revolutie en nieuwe klantenbehoeften succesvol aan te gaan.”

Maar het is de Belgische regering die uiteindelijk de knoop moet doorhakken. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt zal zeer binnenkort een nota met de verschillende opties voorleggen aan het kernkabinet. Daarbij dus niet alleen de optie van de beursgang, maar bijvoorbeeld ook het aantrekken van een strategische partner of een combinatie van de twee.

Verwacht wordt dat de Belgische staat, die in 2011 4 miljard euro op tafel heeft gelegd voor – toen nog – Dexia Bank België, die inbreng ruimschoots zal kunnen recupereren bij een beursgang.

Partner Content