Belfius is klaar voor beursintroductie

© Trends
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Belfius wil de komende jaren zijn groei bestendigen en sluit daarbij overnames niet uit. De bank-verzekeraar wil ook gesprekken beginnen over een beursgang, zegt CEO Marc Raisière in een interview met Trends.

2016 was een jaar van saneringen en banenverlies in de banksector, maar niet bij Belfius. De staatsbank zit op een groeitraject, en wil dat de komende jaren bestendigen: “Als we een overname kunnen doen die de positie van Belfius in België versterkt, zullen we dat zeker doen”, zegt CEO Marc Raisière.

Zeker in private banking verwacht ik dat we volgend jaar een aantal overnames zullen zien. Belfius zal alert zijn om eventueel een slag te slaan”

Als bank-verzekeraar aast Belfius in de eerste plaats op Ethias. Volgens Raisière bestaat er een perfecte complementariteit tussen beide instellingen. “Maar onze interesse gaat verder dan Ethias”, zegt de CEO van Belfius. “We zijn alert voor alle ontwikkelingen op de Belgische bank- of verzekeringsmarkt. Indien bepaalde instellingen de markt willen verlaten of hun activiteit verkopen, zullen we ook die dossiers bekijken. Ook banken kunnen ons interesseren.”

Volgens Raisière zullen een aantal kleinere vermogensbeheerders en spaarbanken het vanaf volgend jaar, als gevolg van de lage rente-omgeving, moeilijk krijgen. “Zeker in private banking verwacht ik dat we volgend jaar een aantal overnames zullen zien. Belfius zal alert zijn om eventueel een slag te slaan. Hoe sterker we Belfius in België kunnen verankeren, hoe beter.”

Meer dan één grootbank

Raisière zet in het interview de deur op een kier voor een beursgang: “Ik verzet mij uitdrukkelijk tegen de eventuele verkoop van Belfius aan een buitenlandse speler. Ik denk dat veel politici, na de scherpe sanering bij ING België, het belang van een lokaal beslissingscentrum inzien. Belfius is een belangrijke partner van de publieke sector in België en wordt belangrijker in de financiering van ondernemingen. Die elementen kun je niet zomaar onder de mat schuiven. Zeg nu zelf, een land als België moet toch over meer dan één grootbank beschikken?”

Volgens Raisière behoort een scenario à la Belgacom zeker tot de mogelijkheden: “We zijn een van de best gekapitaliseerde banken van Europa, en dat heeft een waarde. We hebben de problemen uit het verleden opgelost, het businessmodel werkt en de resultaten zijn goed. Dus is het moment gekomen om met onze aandeelhouder, volgend jaar of in 2018, de discussie over een beursgang aan te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content