De koersval van het aandeel Volkswagen op de beurs van Frankfurt is maandagmiddag opgelopen tot meer dan twintig procent, nadat de groep heeft toegegeven dat het in de VS heeft vals gespeeld bij milieutesten.

Volkswagen gaf opdracht tot een extern onderzoek naar het dossier. CEO Martin Winterkorn trok intussen al het boetekleed aan door zich publiekelijk te verontschuldigen voor het vals spelen.

"Als dit structurele fraude blijkt te zijn, zal het topmanagement in Wolfsburg daarvan mogelijk de gevolgen moeten dragen", aldus Sascha Gommel,analist bij Commerzbank AG, in een reactie aan het persagentschap Bloomberg.

De automaker heeft in de VS software ingebouwd in dieselwagens, waarbij de uitstootbeperking van schadelijke gassen enkel wordt ingeschakeld bij testen. In het slechtste geval dreigen er boetes tot 18 miljard dollar. De autobouwer heeft de verkoop van dieselwagens in de VS voorlopig opgeschort.

Het gaat om auto's van de merken Audi en Volkswagen. Audi heeft ook een fabriek in Brussel, waar de A1 wordt gebouwd. Die wordt evenwel niet uitgevoerd naar de VS.

(Belga/BO)

De koersval van het aandeel Volkswagen op de beurs van Frankfurt is maandagmiddag opgelopen tot meer dan twintig procent, nadat de groep heeft toegegeven dat het in de VS heeft vals gespeeld bij milieutesten. Volkswagen gaf opdracht tot een extern onderzoek naar het dossier. CEO Martin Winterkorn trok intussen al het boetekleed aan door zich publiekelijk te verontschuldigen voor het vals spelen. "Als dit structurele fraude blijkt te zijn, zal het topmanagement in Wolfsburg daarvan mogelijk de gevolgen moeten dragen", aldus Sascha Gommel,analist bij Commerzbank AG, in een reactie aan het persagentschap Bloomberg.De automaker heeft in de VS software ingebouwd in dieselwagens, waarbij de uitstootbeperking van schadelijke gassen enkel wordt ingeschakeld bij testen. In het slechtste geval dreigen er boetes tot 18 miljard dollar. De autobouwer heeft de verkoop van dieselwagens in de VS voorlopig opgeschort. Het gaat om auto's van de merken Audi en Volkswagen. Audi heeft ook een fabriek in Brussel, waar de A1 wordt gebouwd. Die wordt evenwel niet uitgevoerd naar de VS.(Belga/BO)