De chemiereus Bayer heeft in de Verenigde Staten af te rekenen met ruim 18.000 rechtszaken. Die rechtszaken werden aangespannen door mensen die zeggen kanker te hebben gekregen door het gebruik van de onkruidbestrijder Roundup.

Bayer, dat het middel via de overname van Monsanto in handen kreeg, stelde eerder al speciale bemiddelaars aan om tot een akkoord te komen in de kwestie. Een woordvoerder van het bedrijf wil tot nader order geen commentaar geven.

Maar volgens de bemiddelaar die werd aangeduid door het Amerikaanse gerecht, Ken Feinberg, heeft Bayer geen voorstel van 8 miljard dollar op tafel gelegd. Feinberg beoordeelt het bericht van Bloomberg als 'pure fictie', en voegt eraan toe dat een compensatie 'zelfs nog niet werd besproken' in de bemiddelingsgesprekken, die nog duren tot september.

Vorige zomer werd Bayer in ieder geval al veroordeeld tot het betalen van een miljoenenboete aan de voormalige schoolconciërge Dewayne Lee Johnson, die verklaard had terminaal ziek te zijn door het gebruik van de onkruidverdelger Roundup. Later volgden nog meer processen.

Die zogenaamde mass tort-rechtzaken of massaschadeclaims waren gelanceerd door advocatenfirma's die stelden dat hun cliënten kanker hebben gekregen door de blootstelling aan glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup.

Halfweg juni van dit jaar gaf de Amerikaanse topadvocaat Mark Behrens in een interview met Trends tekst en uitleg bij het juridische moeras waarin Bayer na de overname van Monsanto in de Verenigde Staten verzeild is geraakt. Lees het uitgebreide interview met Behrens in Bayer kampt met een glyfosaatnachtmerrie.

De chemiereus Bayer heeft in de Verenigde Staten af te rekenen met ruim 18.000 rechtszaken. Die rechtszaken werden aangespannen door mensen die zeggen kanker te hebben gekregen door het gebruik van de onkruidbestrijder Roundup. Bayer, dat het middel via de overname van Monsanto in handen kreeg, stelde eerder al speciale bemiddelaars aan om tot een akkoord te komen in de kwestie. Een woordvoerder van het bedrijf wil tot nader order geen commentaar geven. Maar volgens de bemiddelaar die werd aangeduid door het Amerikaanse gerecht, Ken Feinberg, heeft Bayer geen voorstel van 8 miljard dollar op tafel gelegd. Feinberg beoordeelt het bericht van Bloomberg als 'pure fictie', en voegt eraan toe dat een compensatie 'zelfs nog niet werd besproken' in de bemiddelingsgesprekken, die nog duren tot september.Vorige zomer werd Bayer in ieder geval al veroordeeld tot het betalen van een miljoenenboete aan de voormalige schoolconciërge Dewayne Lee Johnson, die verklaard had terminaal ziek te zijn door het gebruik van de onkruidverdelger Roundup. Later volgden nog meer processen. Die zogenaamde mass tort-rechtzaken of massaschadeclaims waren gelanceerd door advocatenfirma's die stelden dat hun cliënten kanker hebben gekregen door de blootstelling aan glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup.