Er is een akkoord tussen het Duitse Bayer en het Amerikaanse Monsanto om beide bedrijven samen te voegen tot de grootste producent van zaden en pesticiden ter wereld.

Bayer biedt 128 dollar cash per aandeel-Monsanto, of 66 miljard dollar (bijna 59 miljard euro) in totaal. Het finale bod komt er na vier maanden onderhandelen en ligt 21 procent hoger dan de slotkoers van dinsdag. Bayer zal ook een verbrekingsvergoeding van 2 miljard dollar betalen als de deal niet goedgekeurd wordt door de mededingingsautoriteiten.

De overname is de grootste tot nu toe dit jaar, en de grootste buitenlandse overname ooit door een Duits bedrijf.

De sector van zaden en pesticiden is in volle consolidatie, aangezwengeld door de lagere prijzen voor landbouwproducten en de zoektocht naar meer efficiëntie om aan de groeiende vraag te voldoen. Vorig jaar waren er wereldwijd nog zo'n zes bedrijven actief; nu blijven er nog slechts vier over.

Eerder kondigden DuPont en Dow Chemical al een fusie aan, net als het Chinese ChemChina met het Zwitserse Syngenta. Het eerste bod van Bayer op Monsanto, dat dateert van mei, bedroeg 122 dollar per aandeel. Ook een bod van 125 dollar werd door Monsanto verworpen, waarna Bayer nog dieper in de buidel tastte en intensieve onderhandelingen opstartte. Nu is er dus een akkoord. De overname moet wel nog de goedkeuring krijgen van de aandeelhouders van Monsanto, en van de mededingingsautoriteiten. De transactie zou eind 2017 kunnen afgerond worden, verwacht Bayer.

Monsanto, hoewel omstreden voor zijn genetisch gemanipuleerde technieken, is volgens Bayer een belangrijke motor voor groei. Tegen 2050 moeten immers 3 miljard meer mensen gevoed worden. Daarnaast is er nog de klimaatopwarming, die gevolgen heeft voor de landbouw.

Volgens Trends-redacteur Bert Lauwers stapt Bayer met de overname van Monsanto regelrecht in een mijnenveld. Eind mei omschreef Lauwers de aangekondigde overname als 'de noodzakelijke blufpoker van Bayer '

(Belga/BO)

Er is een akkoord tussen het Duitse Bayer en het Amerikaanse Monsanto om beide bedrijven samen te voegen tot de grootste producent van zaden en pesticiden ter wereld. Bayer biedt 128 dollar cash per aandeel-Monsanto, of 66 miljard dollar (bijna 59 miljard euro) in totaal. Het finale bod komt er na vier maanden onderhandelen en ligt 21 procent hoger dan de slotkoers van dinsdag. Bayer zal ook een verbrekingsvergoeding van 2 miljard dollar betalen als de deal niet goedgekeurd wordt door de mededingingsautoriteiten.De overname is de grootste tot nu toe dit jaar, en de grootste buitenlandse overname ooit door een Duits bedrijf. De sector van zaden en pesticiden is in volle consolidatie, aangezwengeld door de lagere prijzen voor landbouwproducten en de zoektocht naar meer efficiëntie om aan de groeiende vraag te voldoen. Vorig jaar waren er wereldwijd nog zo'n zes bedrijven actief; nu blijven er nog slechts vier over. Eerder kondigden DuPont en Dow Chemical al een fusie aan, net als het Chinese ChemChina met het Zwitserse Syngenta. Het eerste bod van Bayer op Monsanto, dat dateert van mei, bedroeg 122 dollar per aandeel. Ook een bod van 125 dollar werd door Monsanto verworpen, waarna Bayer nog dieper in de buidel tastte en intensieve onderhandelingen opstartte. Nu is er dus een akkoord. De overname moet wel nog de goedkeuring krijgen van de aandeelhouders van Monsanto, en van de mededingingsautoriteiten. De transactie zou eind 2017 kunnen afgerond worden, verwacht Bayer.Monsanto, hoewel omstreden voor zijn genetisch gemanipuleerde technieken, is volgens Bayer een belangrijke motor voor groei. Tegen 2050 moeten immers 3 miljard meer mensen gevoed worden. Daarnaast is er nog de klimaatopwarming, die gevolgen heeft voor de landbouw.Volgens Trends-redacteur Bert Lauwers stapt Bayer met de overname van Monsanto regelrecht in een mijnenveld. Eind mei omschreef Lauwers de aangekondigde overname als 'de noodzakelijke blufpoker van Bayer '(Belga/BO)