Afgelopen weekend - op 11 en 12 juli - zijn er opnieuw twee pogingen tot digitale plofkraak geweest op geldautomaten bij de Argenta-kantoren in het West-Vlaamse Roeselare en Ingelmunster. Daarop heeft de bank beslist om de 143 toestellen van dat type definitief uit te schakelen in afwachting van de plaatsing van nieuwe toestellen later dit jaar.

Eerder was er op 27 en 28 juni een poging in de Antwerpse gemeenten Borsbeek en Ranst om te infiltreren in de computer van een geldautomaat om op die manier de geldlade leeg te maken. Er wordt daarbij schadelijke software of malware geïnstalleerd, waardoor er bankbiljetten uit de automaat vrijkomen. Argenta schakelde toen preventief en tijdelijk de 143 geldautomaten van dat type uit, in afwachting van verder onderzoek.

Diebold, die de geldautomaten voor Argenta beheert, voerde vervolgens een grondig onderzoek uit en optimaliseerde de beveiliging van de automaten. Halfweg vorige week besliste Argenta om de toestellen weer beschikbaar te stellen voor de klanten, maar ondanks de uitgevoerde upgrades ondernamen criminelen nieuwe pogingen om de automaten te kraken.

'We stellen inderdaad vast dat ondanks de uitgevoerde upgrades dit type toestel in het vizier van criminelen blijft', aldus Christine Vermylen van Argenta in een reactie aan de VRT.

Argenta besliste eerder om die geldautomaten te vervangen en bekijkt nu met zijn leverancier of deze operatie versneld kan gebeuren. De bank betreurt dat klanten hinder ondervinden door de veiligheidsmaatregel maatregel en benadrukt 'dat de veiligheid voor onze kantoren en klanten altijd primeert'.

Afgelopen weekend - op 11 en 12 juli - zijn er opnieuw twee pogingen tot digitale plofkraak geweest op geldautomaten bij de Argenta-kantoren in het West-Vlaamse Roeselare en Ingelmunster. Daarop heeft de bank beslist om de 143 toestellen van dat type definitief uit te schakelen in afwachting van de plaatsing van nieuwe toestellen later dit jaar.Eerder was er op 27 en 28 juni een poging in de Antwerpse gemeenten Borsbeek en Ranst om te infiltreren in de computer van een geldautomaat om op die manier de geldlade leeg te maken. Er wordt daarbij schadelijke software of malware geïnstalleerd, waardoor er bankbiljetten uit de automaat vrijkomen. Argenta schakelde toen preventief en tijdelijk de 143 geldautomaten van dat type uit, in afwachting van verder onderzoek. Diebold, die de geldautomaten voor Argenta beheert, voerde vervolgens een grondig onderzoek uit en optimaliseerde de beveiliging van de automaten. Halfweg vorige week besliste Argenta om de toestellen weer beschikbaar te stellen voor de klanten, maar ondanks de uitgevoerde upgrades ondernamen criminelen nieuwe pogingen om de automaten te kraken.'We stellen inderdaad vast dat ondanks de uitgevoerde upgrades dit type toestel in het vizier van criminelen blijft', aldus Christine Vermylen van Argenta in een reactie aan de VRT.Argenta besliste eerder om die geldautomaten te vervangen en bekijkt nu met zijn leverancier of deze operatie versneld kan gebeuren. De bank betreurt dat klanten hinder ondervinden door de veiligheidsmaatregel maatregel en benadrukt 'dat de veiligheid voor onze kantoren en klanten altijd primeert'.