Akkoord over Brussels Airlines: 1.000 banen verdwijnen

de vloot van Brussels Airlines staat aan de grond door de coronacrisis © belga

De directie en vakbonden bij Brussels Airlines hebben vrijdag het sociaal plan voor de herstructurering van de luchtvaartmaatschappij officieel ondertekend. Dat meldt de directie.

Woensdag was er al een principeakkoord bereikt, en vrijdag werd het sociaal plan officieel ondertekend tijdens een ondernemingsraad. Bij Brussels Airlines staan 1.000 van de ruim 4.000 banen op de tocht.

De bedoeling is om zoveel mogelijk in te zetten op vrijwillig vertrek en brugpensioen (SWT), zodat het aantal gedwongen ontslagen kan worden beperkt.

Na zes weken onderhandelen raakten ze het eens over het sociaal plan bij de afslanking, over een nieuwe verloningsstructuur voor wie blijft, en over een aanpassing van de uurroosters van het vliegend personeel.

‘Er is een akkoord bereikt over een reeks structurele maatregelen die nodig zijn om de competitiviteit van de luchtvaartmaatschappij te vergroten en daarmee haar werknemers een langetermijnperspectief te bieden’, zo deelde de directie na afloop mee in een persbericht. De vakbonden bevestigen dat ze hun handtekening hebben gezet. ‘Daarmee is de eerste fase van de wet-Renault op bedrijfsherstructureringen afgerond”, aldus Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB. ‘De directie zal de komende dagen het personeel informeren’ over de inhoud van het sociaal plan. Ook de vakbonden zullen informatiesessies organiseren.

Hoeveel gedwongen ontslagen er uiteindelijk zullen vallen, is nog niet duidelijk. ‘Er zijn wel wat mensen die vrijwillig weg willen, maar het blijft afwachten hoeveel dat er uiteindelijk zullen zijn’, aldus Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK. Andere werknemers kunnen met (brug)pensioen, kunnen tijdskrediet nemen, deeltijds werken of onbetaald verlof nemen. Pas als die aantallen gekend zijn, zal ook duidelijk worden hoeveel ontslagen er nog vallen. Volgens de vakbondsvrouw zullen de meeste banen – zowat 600 – verdwijnen bij het grondpersoneel. Voor diegenen die vertrekken, komt er een tewerkstellingscel. Zij zullen gedurende een jaar begeleid worden naar een nieuwe job. ‘Dit geldt ook voor de werknemers die vrijwillig vertrekken’, benadrukken Lemberechts en Van Hoof. ‘De regeling voor diegenen die vrijwillig vertrekken is dezelfde als die voor de mensen die ontslagen worden’, klinkt het.

Partner Content