'Het is blijkbaar nooit genoeg voor een VBO dat altijd meer wil", klinkt het zondag in een persbericht.

Gisteren klonk het bij het VBO dat de opbrengst van een tax shift naar de bedrijven moet gaan.

Volgens ACV krijgen de werkgevers al een heleboel cadeaus (zoals indexsprong, lastenverlaging en loonkostsubsidies), "zonder dat daar enig engagement rond jobcreatie" tegenover staat. "Als je met alle loonkostsubsidies rekening houdt, is de gemiddelde loonkloof met de buurlanden meer dan weggewerkt", meent het ACV, dat het pleidooi van VBO-topman Timmermans dan ook "ongehoord" vindt. Voor de vakbond moet de opbrengst van de taxshift allereerst gaan naar het herstel van de koopkracht van werknemers en van wie een uitkering krijgt.

"Alleen zo kan deze regering zich nog enigszins sociaal rehabiliteren", klinkt het. Een deel van de opbrengst van de taxshift mag ook gaan naar bedrijven, maar niet voor een algemene loonkostenverlaging. "De loonkloof is nog slechts een probleem voor specifieke, vaak industriële sectoren die blootstaan aan internationale concurrentie, met almaar meer een acuut probleem van sociale dumping (zoals in de bouw). Een beleid van globale loonkostverlaging moet daarom plaats maken voor doelgerichte ingrepen en actievere strijd tegen sociale dumping", aldus de vakbond.

Vorige week vrijdag kondigden het ACV en ABVV al aan dat ze naar het Grondwettelijk Hof willen stappen tegen een andere maatregel van de regering, namelijk de indexsprong. (Belga/JH)

'Het is blijkbaar nooit genoeg voor een VBO dat altijd meer wil", klinkt het zondag in een persbericht.Gisteren klonk het bij het VBO dat de opbrengst van een tax shift naar de bedrijven moet gaan.Volgens ACV krijgen de werkgevers al een heleboel cadeaus (zoals indexsprong, lastenverlaging en loonkostsubsidies), "zonder dat daar enig engagement rond jobcreatie" tegenover staat. "Als je met alle loonkostsubsidies rekening houdt, is de gemiddelde loonkloof met de buurlanden meer dan weggewerkt", meent het ACV, dat het pleidooi van VBO-topman Timmermans dan ook "ongehoord" vindt. Voor de vakbond moet de opbrengst van de taxshift allereerst gaan naar het herstel van de koopkracht van werknemers en van wie een uitkering krijgt. "Alleen zo kan deze regering zich nog enigszins sociaal rehabiliteren", klinkt het. Een deel van de opbrengst van de taxshift mag ook gaan naar bedrijven, maar niet voor een algemene loonkostenverlaging. "De loonkloof is nog slechts een probleem voor specifieke, vaak industriële sectoren die blootstaan aan internationale concurrentie, met almaar meer een acuut probleem van sociale dumping (zoals in de bouw). Een beleid van globale loonkostverlaging moet daarom plaats maken voor doelgerichte ingrepen en actievere strijd tegen sociale dumping", aldus de vakbond.Vorige week vrijdag kondigden het ACV en ABVV al aan dat ze naar het Grondwettelijk Hof willen stappen tegen een andere maatregel van de regering, namelijk de indexsprong. (Belga/JH)