Macro-economie & beleid Geert Noels (Econopolis) over het federale regeerakkoord: ‘Met een meerwaardetaks vul je de schatkist niet’
Macro-economie & beleid Gert Peersman (UGent) ziet te optimistische veronderstellingen: 'Elke begrotingscontrole wordt een gevecht'
Macro-economie & beleid Robert Kaplan ziet grootmachten in verval: ‘Europa zal steeds minder van tel zijn’
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen Iedereen belegger voor het leven: zo kan het op lange termijn niet fout lopen Beleggen is niets voor u, denkt u? Houdt u uw geld liever veilig op een spaarrekening? Te weinig mensen beseffen dat ze zichzelf daarmee financieel tekortdoen. Elke dag dat u wacht met beleggen, is een verloren dag. Als u er met de juiste mindset aan begint en enkele simpele vuistregels voor ogen houdt, kan het op lange termijn niet fout lopen. Trends helpt beginnende beleggers over hun koudwatervrees heen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams minister-president Matthias Diependaele: ‘We hebben de bedrijven te veel regeltjes opgelegd’ Werkgeversorganisaties zullen zelf Vlaamse regels kunnen aanwijzen die zij geschrapt of bijgestuurd willen zien. "Van de kleine bakkerij om de hoek tot het grote BASF in Antwerpen: voor elk bedrijf in Vlaanderen willen we het ondernemerskader herstellen", zegt Vlaams minister-president en minister van Economie en Industrie Matthias Diependaele (N-VA).
Ondernemen Ondernemen Trends Manager van het Jaar Gert Bervoets (H. Essers): ‘Wij wilden vooral doen waar we goed in zijn, en dat hebben we almaar uitgebreid’ Rond de millenniumwissel koos het familiebedrijf H. Essers voor een niet-familiaal directiecomité. De familie zet wel mee de strategische lijnen uit in de raad van bestuur. Een kwarteeuw later is de logistieke groep een Limburgs icoon en is Gert Bervoets, de CEO sinds 2013, de 40ste Trends Manager van het Jaar.
Geld Geld Aandelen zijn een fundamentele bouwsteen: zo begint u van nul te beleggen Een huis staat maar zo stevig als het fundament waarop het gebouwd is. Voor een beleggingsportefeuille is dat niet anders. Hoe begint u eraan: van de eerste steen tot het dak?
Sparen Sparen Spaarders hebben heel wat laten liggen in 2024: zo doet u het beter in 2025 Sparen is geen optie. Om uw koopkracht in 2025 op peil te houden, moet u iets anders verzinnen. We nemen u mee op een reis rond de wereld, om te weten wat beleggen in 2024 heeft opgebracht. En we kijken in de glazen bol naar volgend jaar.
Duurzaamheid Duurzaamheid 10 jaar na de sluiting van Ford Genk: het toeristisch reveil van Limburg Na de sluiting van Ford Genk vond Limburg hernieuwde kracht in het toerisme, met innovatieve fietsprojecten als vaandeldrager. De vrijetijdseconomie groeide uit tot een Limburgse banenmotor, niet het minst voor laaggeschoolden, aldus Igor Philtjens, de voorzitter van Visit Limburg. "Met artificiële intelligentie kun je geen hotelbed opmaken."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hoe hoog kan de bitcoin gaan? Op zoek naar de oorzaken van de gekte De verkiezing van Donald Trump gecombineerd met de honger van beleggers heeft de bitcoin boven de magische grens van 100.000 dollar gestuwd. Het moment om er ook in te beleggen? Of is voorzichtigheid geboden? Wij zetten alvast de oorzaken van de historische rit op een rijtje.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een gewone vacature volstaat niet meer: personeel vinden en houden is meer dan ooit een kunst Zowat alle bedrijven in Vlaanderen hebben het nog altijd moeilijk om geschikt personeel te vinden. En dus zetten ze hun hr-afdelingen aan om creatief te zijn. Dat gaat van jobadvertenties die de realiteit niet verbloemen tot het promoten van een wisselende loopbaan. Die aanpak lijkt succes te hebben.
Duurzaamheid Duurzaamheid Warmtepomp of gasketel? 9 tips om de juiste verwarming te kiezen Twee jaar geleden werd de warmtepomp de hemel in geschreven, dezer dagen is dat de gasketel. Verbouwers en woningeigenaars krabben zich in de haren over welke verwarming ze moeten plaatsen. Deze richtlijnen kunnen helpen.
Consumeren Consumeren Nieuwe CO2-taks vanaf 2027 kan gezin 1.200 euro per jaar kosten Vanaf 2027 verschijnt er een nieuwe Europese koolstofbelasting op uw energiefactuur. En het wordt geen kleintje. Tegen 2030 kan een tankbeurt tot 25 procent duurder worden. Verwarmen op aardgas kost een doorsneegezin dan tot 700 euro per jaar extra.
Consumeren Consumeren Update Wero gaat op termijn de plaats van Payconiq innemen: 5 vragen over de nieuwe betaalapp Payconiq verdwijnt ten gunste van de nieuwe betaaltoepassing Wero. Dat melden de vier grootbanken ter gelegenheid van de officiële lancering van Wero in België. Volgend jaar wordt bekend gemaakt wanneer de switch gebeurt, maar dat zal ten vroegste in 2026 zijn.
Ondernemen Ondernemen De visie van Jürgen Ingels, Boris en Lorenz Bogaert: 'Er zal minder cash nodig zijn om een bedrijf te starten' Ze richtten elk een succesvol techbedrijf op, verkochten het voor ettelijke miljoenen euro’s en investeren dat geld nu in de volgende generatie ondernemers. Trends bracht Jürgen Ingels, Lorenz Bogaert en Boris Bogaert samen voor hun eerste gezamenlijke interview. Een gesprek over ondernemen, Jürgen Klopp, de meerwaardebelasting en een potentiële relatiebreuk.
Nieuws Nieuws Dit zijn de grootste en meest opmerkelijke vennootschapsbelastingbetalers Voor het derde jaar op rij staat Mastercard uit Waals-Brabant op de eerste plaats in betaalde vennootschapsbelasting. De specialist in elektronisch betaalverkeer levert met ruim 527 miljoen euro op zijn eentje bijna 13 procent van het totale bedrag van Wallonië. Lees hier het overzicht van de grootste en meest opmerkelijke vennootschapsbelastingbetalers. Bekijk onderaan de volledige top 50.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Tariefman’ Trump zet wereldeconomie op een gevaarlijk pad De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump bewees al dat hij het tariefwapen durft te hanteren. Als Trump straks alle export naar de VS verwelkomt met een heffing van 10 procent, zal de handelsoorlog van 2018-2019 niet meer dan een eerste schermutseling geweest zijn. De aangescherpte handelsbrutaliteit van Trump doet denken aan het desastreuze protectionisme van de jaren dertig.
Dit zijn de 12 winnaars van de Trends Impact Awards 2024: van treinreizen tot bijen als natuurlijke drones
Nieuws Nieuws Na hoge scores Vlaams Belang: hoe sterk staat de economie van de Denderstreek? De hoge scores van het Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Denderstreek doen vermoeden dat het om een economisch achtergestelde regio gaat. De cijfers zeggen iets anders. "Er zijn weinig objectieve paramaters om er een hellhole van te maken", zegt Geert Moerman van Voka Oost-Vlaanderen. "Wel kan de regio een grotere rol spelen als draaischijf in logistiek en recyclage."
Ondernemen Ondernemen Exclusief - CEO Pieter Zwart over de strategie van Coolblue: 'Zo ingewikkeld is het niet om een klein beetje meer te doen dan wat de mensen verwachten' Met een eerste winkel in Wallonië en later 36 winkels in Duitsland duwt de elektronicaretailer Coolblue verder het gaspedaal in. Zelfs na een kwarteeuw is CEO en medeoprichter Pieter Zwart ervan overtuigd dat er nog geen sleet zit op het eigenzinnige succesrecept van Coolblue: alles in het teken van klantentevredenheid. "Ik ben geen geboren manager, wel een geboren ondernemer die gelooft dat het elke dag beter kan."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'België zal nooit spijt krijgen van investeringen in groene stroom' Kleurt de toekomst van de energie automatisch groen, nu zon en wind de laagste productiekosten hebben? Dat is iets te kort door de bocht. Hernieuwbare energie is duurder dan gedacht als de extra systeemkosten worden meegeteld, zoals de noodzakelijke investeringen in back-up- en opslagcapaciteit. "Maar elke systeemtransitie kost geld. Een systeem dat grotendeels gebaseerd is op hernieuwbare energie is maatschappelijk het optimale", zegt Joannes Laveyne, een energie-expert van de UGent.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Roularta lanceert dagelijkse podcast 'Z-Podcast 7op7' We hebben ook nieuws uit eigen huis: vanaf dinsdagochtend 3 september kan u luisteren naar de dagelijkse podcast van Trends-KanaalZ. 'Z-Podcast 7op7' heet het nieuwe podcastkanaal, met elke dag vanaf 05.30 uur economische actualiteit en duiding, ook tijdens het weekend.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgisch kusttoerisme op zoek naar een betere toekomst: ‘Wij willen geen Venetië of Barcelona worden’ Zon of regen, het is geen kwestie van leven of dood meer voor het toerisme aan de kust. Een weersbestendig kwaliteitsaanbod moet het hele jaar door mensen naar de zee lokken. De omslag is gemaakt, maar er is nog werk. 'In veel kustgemeenten domineert nog het kleinschalige denken.'
Ondernemen Ondernemen Waarom westerse luxemerken uit de gratie zijn in China: 'De Chinezen willen nu waar voor hun geld' In China is de verkoop van westerse luxeproducten niet meer wat hij geweest is. Heeft de Chinees het minder breed? Of zijn de luxemerken niet meer bij de pinken? Consultant Pieter Verstraete, die al 15 jaar in China woont, getuigt vanop het terrein. "Veel Europese merken reageren gewoon te traag op de Chinese markt."
Sparen Sparen Spaarder, sla uw slag: banken ontketenen ongekende concurrentiestrijd om 30 miljard euro De komende weken wordt een intense strijd om uw spaargeld uitgevochten. Financiële instellingen brengen hun wapens in stelling om minstens het geld dat een jaar geleden naar de staatsbon vloeide te recupereren. "De sector verkeert in staat van opwinding", zegt een bankier.
Ondernemen Ondernemen De succesformule achter de twee meest rendabele frituren in Vlaanderen De Meersbloem in Oudenaarde en Bellegems Friethuisje zijn de meest rendabele Vlaamse frituren van het land. De eigenaars Anja Vandenbroucke en Boudewijn Verscheure (De Meersbloem) en Patrick Huyse (Bellegems Friethuisje) verklappen exclusief aan Trends hun succesrecepten. Bekijk daaronder de top 20.
Ondernemen Ondernemen De garnaalkroket werkt aan een comeback: 'Verwacht vanaf dit najaar een immens aanbod van garnalen' Garnaalkroketten zijn zo Belgisch als frieten en mosselen. Maar de voorbije maanden waren ze nauwelijks te vinden in de winkels, en restaurants schrapten de lekkernij van de kaart. Te duur, een gevolg van garnalenschaarste. Toch ziet Daphné Aers, de CEO van de marktleider voor huismerken TNS uit Eeklo, beterschap. "Ik verwacht vanaf dit najaar een immens aanbod van garnalen."
Ondernemen Ondernemen Topmanager Ignace Van Doorselaere: ‘De welvaartsherverdeling is doorgeschoten’ Weinig CEO’s geven zo ongezouten hun mening over het beleid als Ignace Van Doorselaere. Ook nu legt hij de vinger op pijnlijke wonden. "De overheid moet eerst zichzelf opkuisen."
Ondernemen Ondernemen 'Wie organiseert nu een dancefestival overdag?' Hoe Tomorrowland in 20 jaar groeide van 8.700 tot 400.000 bezoekers Twintig jaar geleden was Boom alleen bekend om zijn Rupeltunnel en zijn verlaten steenbakkerijen. En toen mochten de broers Manu en Michiel Beers er hun droom waarmaken: een dancefestival organiseren zoals de wereld er nog geen gezien had. Tomorrowland werd een weergaloos succes. Heel de wereld weet nu waar Boom ligt. Hoe is het zover kunnen komen?
Beleggen Beleggen De Icarus-vlucht van Nvidia Dit is een verhaal over de chipproducent Nvidia, maar eigenlijk ook niet. Het is veel meer een verhaal over beleggerssentiment, en dan hadden we het net zo goed over tulpenbollen kunnen hebben. Want ook nu gaat het over blinde kooppaniek, en dus over hebzucht en gulzigheid die telkens weer opduiken aan het einde van een langdurige klim. Over hoe een fundamenteel straf onderbouwd verhaal zich toch telkens weer tot een hype ontwikkelt, en uitgroeit tot een beurszeepbel.
Ondernemen Ondernemen Geert Noels pleit voor herwaardering van ondernemerschap: ‘België is geen aantrekkelijk land meer om te ondernemen’ Ons land staat voor veel meer dan een begrotingssanering, aldus econoom Geert Noels. We vinden onze welvaart vanzelfsprekend, terwijl niemand nog risico wil nemen. Die combinatie is niet houdbaar. Ondernemen moet weer aantrekkelijk worden in België.
Investeren Investeren Roland Van der Elst, een halve eeuw het boegbeeld van de Vlaamse beleggers: ‘De staatsbon? Dat was om de banken te koeioneren’ "Hoeveel politici weten wat een aandeel is? Daar begint het. Weet je dat ik in de jaren 80 nog in het parlement les heb gegeven over de beurs?" Roland Van der Elst, al een halve eeuw het boegbeeld van de Vlaamse beleggers, vindt het dwaas dat de overheid mensen richting staatsbons stuurt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vermogens blijven in het fiscale vizier lopen België schuift op richting centrumrechts. Toch is het verre van zeker dat de linkse campagnepleidooien voor vermogenstaksen in de vuilnisbak verdwijnen. Om de belabberde overheidsfinanciën op orde te krijgen, zal ook gezocht moeten worden naar extra inkomsten, en dat zal wellicht via kapitaal(winsten) gebeuren. Zeker de linkerflank (Vooruit, les Engagés en deels cd&v) van een mogelijk centrumrechtse regering wil hier een trofee binnenhalen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Tim ’S Jongers legt armoede uit aan mensen met geld: ‘Waarom zouden banken van gelijkheid niet een zakenmodel kunnen maken?’ Ons armoedebeleid faalt omdat theoretisch geschoolde beleidsmakers hun eigen logica toepassen op mensen in armoede, zegt wetenschapper Tim ’S Jongers, die ruime ervaring heeft in het onderwerp. "Er zit een soort arrogantie in ons beleid, het idee dat we het eigenlijk allemaal beter weten dan die arme mensen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting: ‘Een inspanning van 25 miljard euro is perfect haalbaar zonder de mensen pijn te doen’ De Belgische begroting staat voor een inspanning van minstens 25 miljard euro om een vermanende vinger van Europa, de financiële markten en de kredietagentschappen te vermijden. Maar zo’n inspanning is perfect haalbaar, zegt federaal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand. "We kunnen de begroting op de rails krijgen zonder belastingverhogingen."
Ondernemen Ondernemen Is de familie Van Hool echt zo rijk als iedereen denkt? Van Hool spartelt door de zwaarste crisis in zijn bestaan. De voertuigenbouwer kondigde maandag het faillissement aan. Wat staat er op het spel voor de vijf familiale controlerende aandeelhouders bij een doorstart? Trends analyseerde de balansen van de familiale holdings achter het bedrijf.
Immo Immo Het kadastraal inkomen moet en kan op de schop: zo kan het anders De manier waarop woningen in ons land belast worden, zorgt voor talloze scheeftrekkingen. De oorzaak is het hopeloos verouderde systeem van het kadastraal inkomen. Onderzoekers van de KU Leuven en de UHasselt geven een voorzet voor hoe het anders kan.
Geld Geld Zes alternatieven voor de staatsbon Wanneer u dit artikel leest, is de inschrijvingsperiode voor de staatsbon bijna afgelopen of (als u het met enige vertraging leest) afgelopen. Door het ontbreken van een fiscaal voordeel levert de bon dit keer geen uitzonderlijk hoog rendement. Er zijn alternatieven die evenveel of zelfs meer opbrengen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EXCLUSIEF. ECB-voorzitter Lagarde: 'Ruim 1.000 miljard euro per jaar nodig voor investeringen in klimaat, defensie en digitalisering' In een exclusief interview met Trends-Kanaal Z pleit ECB-voorzitter Christine Lagarde voor een eengemaakte Europese kapitaalmarkt. Vanaf 2031 zullen we jaarlijks 800 miljard euro moeten investeren in de klimaattransitie. Daar komen nog investeringen in defensie en digitalisering bovenop. “Alles samen goed voor ruim 1.000 miljard euro per jaar”, rekent Lagarde voor.
Video | Nieuws Video | Nieuws Herbekijk hier het Grote Voorzittersdebat van Trends-Kanaal Z en Knack Trends, Kanaal Z en Knack brachten op dinsdag 27 februari de zeven Vlaamse partijvoorzitters samen voor een exclusief debat in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. Herbekijk hierboven het volledige debat.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid 72,5 procent van de Vlamingen is voor een vermogensbelasting De Vlamingen willen dat de volgende regering een taxshift doorvoert weg van arbeid. Die maatregel kan worden gefinancierd met een vermogensbelasting. Dat blijkt uit een exclusieve enquête van Trends en Knack (bekijk de video hierboven). Een andere vaststelling: het beleid van de regering-De Croo heeft weinig indruk gemaakt.
Nieuws Nieuws Na faillissement van Fun en rode cijfers bij Dreamland: waarom de speelgoedwinkel is uitgespeeld Na de problemen bij Dreamland, is ook Fun op zoek naar een overnemer voor 24 winkels. De speelgoedketen vraagt het faillissement aan en sluit donderdag voorgoed de deuren. Raken kinderen dan niet meer verwonderd door de speelgoedwinkel? Retailexpert Pierre-Alexandre Billiet legt uit waarom het huidige concept achterhaald is, maar hij ziet ook twee strategieën om het tij te doen keren.
Ondernemen Ondernemen Dit zijn de 15 meest rendabele kledingwinkels in Vlaanderen Na de bakkers en de slagers analyseerde Trends, samen met Trends Business Information, ook de balansen van de kleine zelfstandige kledingwinkels in Vlaanderen. Bekijk hieronder de top 15 van de meest rendabele zaken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Publieke laadpalen zijn het Wilde Westen: wegwijs in het oplaadlabyrint De prijs om een elektrische wagen op te laden kan tientallen euro’s verschillen, afhankelijk van het publieke laadpunt. Hoe komt dat? Trends gidst u door het openbare laadpalenbos.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update De bankierseed treedt in werking: wat mogen we ervan verwachten? Bankiers moeten vanaf 15 januari verplicht de bankierseed afleggen. Daarmee verbinden ze zich ertoe bij de uitoefening van hun beroep deontologische normen na te leven. Vanaf 15 juli 2026 geldt die verplichting ook voor andere bankdienstverleners, in hoofdzaak medewerkers die in contact komen met klanten. De vraag is of dit veel zal veranderen.
Consumeren Consumeren Bij vriestemperaturen rijden elektrische wagens minder ver: 11 tips om het rijbereik op te krikken Lage temperaturen hebben een negatieve impact op de prestaties van elektrische wagens. Trends polste bij mobiliteitsexperts naar tips om de actieradius in koude wintermaanden te vergroten.
Ondernemen Ondernemen Jef Colruyt blikt terug op carrière van 30 jaar als CEO: ‘Aan Aldi hebben we ons het meest mispakt’ CEO, pater familias, geniaal strateeg en groene rakker: geen titel is te gek om Jef Colruyt te omschrijven. Na dertig jaar zette hij zes maanden geleden een stap opzij als topman van Colruyt, de laatste volledig Belgische supermarktketen. "Om in 1973 de laagste prijzen te garanderen, was meer lef en moed nodig dan vandaag."