‘ALLEEN INSIDERS WETEN HOE ONZE REGELS WERKEN’

Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Onze regelgeving helpt het bedrijfsleven niet vooruit, blijkt uit de nieuwste versie van Doing Business. Dat is een ranglijst van de Wereldbank die het gemak van zakendoen meet in 189 landen. België haalt een erg matige 43ste plaats. “We hebben geen excuses”, zegt Leo Sleuwaegen, professor internationaal ondernemen aan de KU Leuven en Vlerick Business School.

Plaats 43 lijkt pover. Wat denkt u?

LEO SLEUWAEGEN. “Dat is inderdaad een magere score. Mij verraste vooral ons slechte resultaat voor het criterium registratie van bedrijfsvastgoed. Daar staan we op nummer 132. Registratie van eigendom is in België veel moeilijker en duurder dan in andere landen. Ook voor soepelheid van kredietverlening scoren we slecht, net zoals voor belastingdruk en fiscale rompslomp. Dat strookt met de resultaten van mijn onderzoek: regelgeving en instellingen zijn ons grote minpunt, terwijl ze juist een manier zijn om het verschil te maken met onze concurrenten.”

“De bijnaam van België is ‘the world’s most successful failed state’, en allicht is dat gerechtvaardigd”, schreef de Financial Times vorige week over de aantrekkelijkheid van Brussel als vestigingsplaats voor bedrijven.

SLEUWAEGEN. “België blijft een zeer complex land voor buitenlandse investeerders. Alleen insiders weten hoe onze regels werken. Neem de belastingen op bedrijven. Dankzij allerlei tegemoetkomingen is de effectief betaalde belasting veel lager dan het nominale tarief laat uitschijnen. Maar het systeem zit ingewikkeld in elkaar, en verandert voortdurend, zodat buitenlandse investeerders gewoon het nominale tarief in rekening brengen bij hun beslissing. ‘In België weten we nooit waar we aan toe zijn’, hoor ik vaak van investeerders. Zo missen we kansen.”

In de top tien van Doing Business staan vijf West-Europese landen. Als zij het kunnen, dan moet België het ook kunnen.

SLEUWAEGEN. “We hebben geen excuses. Regelgeving heb je zelf in handen. Het is niet zoals de internationale conjunctuur, daaraan ben je onderhevig. Een betere regelgeving moet de kern van ons beleid worden.”

Een groeiend aantal Belgische technologiestarters lijkt succes te boeken. Er is hoop, zo te zien.

SLEUWAEGEN. “Toch is België geen hoogvlieger op vlak van starters en doorgroei van jonge bedrijven. Voor ondernemerschap en het commercialiseren van innovaties hangen we in de middenmoot. Doing Business toont waar het fout gaat. Het zou absurd zijn daar niks aan te doen. Er is geen andere weg, als we willen meespelen in de kenniseconomie.”

JOZEF VANGELDER

“Doing Business toont waar het fout gaat. Het zou absurd zijn daar niks aan te doen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content