Galapagos is het beste Belgische aandeel

Heel wat beleggers raakten de voorbije weken en maanden gefrustreerd door de diepe koersduik van Galapagos. © .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Aan het begin van elk jaar berekenen we met welk Belgisch aandeel u de voorbije twintig jaar het meest kon verdienen. Vorig jaar werd Lotus Bakeries al een eerste keer afgelost door Galapagos.

Voor het vierde jaar op rij – het moet een traditie worden – berekenen we aan het begin van het jaar met welke Belgische aandelen u de voorbije twintig jaar het meest kon verdienen. Niet louter door een lijst te maken met de hoogste rendementen van de afgelopen twee decennia, maar ook door een rangschikking te maken op vijf, tien, vijftien en twintig jaar, en te bekijken welke Belgische bedrijven de aandeelhouders het meest hebben verwend (koersstijging plus uitgekeerde dividenden).

We hanteren daarbij een systeem van strafpunten. Wie bijvoorbeeld de hoogste return op vijf jaar heeft behaald, krijgt één punt, wie de tweede is twee punten enzovoort. Hetzelfde doen we op tien, vijftien en twintig jaar. Het komt er dus op aan zo weinig mogelijk punten te verzamelen. Bij een ex aequo bepaalt de hoogste return op twintig jaar de volgorde.

De eerste twee jaar prijkte Lotus Bakeries bovenaan. Vorig jaar werd dat aandeel afgelost door Galapagos. De vaandeldrager van onze beloftevolle biotechsector verstevigde zijn leiderspositie na een fantastisch 2019. Lotus Bakeries blijft de beste performer op vijftien en twintig jaar, maar staat nog maar net in de top tien van de voorbije vijf jaar. Het podium is hetzelfde als vorig jaar, maar Picanol kon zich enkel op plaats drie handhaven door zijn betere prestatie op twintig jaar. VGP, de nieuwkomer op plaats vier (ex aequo met Picanol), vertegenwoordigt de opmars van de vastgoedsector. WDP op plaats zeven, dat ook actief is in die branche, is een andere nieuwkomer in de lijst. Ook Spadel en Sofina maken hun opwachting bij de tien besten. Texaf, Jensen Group, CFE en Sioen Industries vallen uit de top tien na een mindere of zelfs zwakke beursprestatie tijdens het voorbije jaar.Opvallend blijft dat de toppers allemaal beschikken over een stevige referentieaandeelhouder (doorgaans een familiale aandeelhouder).


1. Galapagos

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf klom vorig jaar al naar de koppositie en het wist die plek meer dan te consolideren. Over 2019 liet Galapagos de sterkste koersprestatie in de Bel-20-index optekenen. Galapagos en zijn partner Gilead Sciences sloten in de zomer een zelden geziene samenwerkingsdeal voor tien jaar. Een overnamescenario bleef uit, maar de Amerikanen deden de kas van Galapagos wel aangroeien tot 5,5 miljard dollar. Galapagos kan voluit gaan met het valideren van zijn indrukwekkende pijplijn, al zal het Gilead Sciences wel meer dan voorheen laten delen in het potentiële succes van toekomstige medicijnen.

Ook over het potentiële goudhaantje filgotinib kwam er goed nieuws in de loop van 2019. Alle drie fase III-studies voor de indicatie reuma leverden sterke resultaten op. Vooral met zijn veiligheidsprofiel scoorde filgotinib heel goed. Alles zit dan ook op schema voor goedkeuring in de tweede jaarhelft van 2020. Met filgotinib lopen nog flink wat studies voor andere indicaties. In de loop van 2020 is het uitkijken naar de fase III-resultaten voor de ernstige darmziekte colitis ulcerosa, een andere indicatie met groot marktpotentieel.

En Galapagos heeft niet alleen filgotinib in de pijplijn zitten. We kijken ook uit naar de resultaten van de molecule GLPG1690 tegen idiopatische longfibrose (IPF), een dodelijke longziekte. Ook dat is een potentiële blockbuster. Het jaar 2020 zal ook meer duidelijkheid scheppen of er groot potentieel schuilt in de Toledo-familie, een nieuwe klasse van kandidaat-geneesmiddelen voor auto-immuunziekten met nooit vertoonde werkzaamheidsniveaus in de preklinische studies. De kans is dus verre van onbestaande dat Galapagos ook nog de komende jaren een primus onder de Belgische aandelen blijft.


2. Lotus Bakeries

Lotus Bakeries verloor in 2019 terrein. De beursprestatie op vijf jaar bleef achter op de rest, en zeker op het opkomende geweld van Galapagos. Lotus Bakeries blijft wel de rangschikking op vijftien en twintig jaar aanvoeren, maar zakte in de ranking op vijf jaar terug tot plaats negen. Lotus Bakeries is een familiaal bedrijf dat de jongste jaren meer en meer profiteert van de internationale doorbraak van speculoos (Lotus Biscoff). Vooral het Amerikaanse succes springt in het oog, want dat land is al enkele jaren de grootste individuele speculoosmarkt voor Lotus Bakeries. Het is dan ook logisch dat in 2019 in het Amerikaanse Mebane (North-Carolina) de eerste speculoosfabriek openging buiten België.

De tweede groeipijler wordt gevormd door gezonde tussendoortjes (Bear, Nakd en Trek) na drie Britse overnames in de jongste jaren (Natural Balance Foods, Urban Fresh Foods en Kiddylicious). De derde pijler in het succes zijn de lokale specialiteiten. Daar is groei minder makkelijk geworden.

Bij de presentatie van de halfjaarresultaten verraste Lotus Bakeries met het nieuws dat het het incubatorfonds FF 2032 (‘fast forward’) opricht met een kapitaal van 30 miljoen euro. In 2032 bestaat Lotus Bakeries honderd jaar. Het fonds moet investeren in beloftevolle merken en groeibedrijven met vernieuwende producten, technologieën of marktbenaderingen in voeding. Dat kan op termijn uitgroeien tot een vierde pijler van het bedrijf. Groeipotentieel is er dus voldoende, zodat de rol van Lotus Bakeries in de top tien zeker nog niet is uitgespeeld.


3. Picanol

De weefmachinefabrikant Picanol voelt de hete adem van andere aandelen in de nek om op het podium te blijven na zijn zwakke koersprestatie in 2019. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China veroorzaakt onzekerheid en leidt wereldwijd tot het uitstel van investeringsbeslissingen. Dat weegt op de cijfers van Picanol, dat door zijn technologische meesterschap de absolute wereldmarktleider in weefmachines is.

In 2009 redde Luc Tack de Ieperse onderneming van het faillissement. Het werd een erg geslaagde reddingsoperatie, want de koers steeg tussen de zomer van 2009 en 2017 van 1,4 naar ruim 100 euro. Sindsdien is weer meer dan een derde van de koers verdwenen. Op basis van de halfjaarprognose van het bedrijf wordt 2019 duidelijk een minder jaar. De bestellingen van weefmachines komt duidelijker veel minder vlot binnen dan de jaren voordien.

Gelukkig is Picanol sinds een aantal jaren ook de referentieaandeelhouder van Tessenderlo Group. Daar evolueerden de resultaten in 2019 wel gunstiger dan bij de weefmachines, zodat de val van de weefmachinebusiness toch nog deels kan worden opgevangen. Picanol consolideert Tessenderlo Group intussen volledig, zodat het gewicht van het chemiebedrijf in omzet en resultaten sterk is toegenomen. Maar de plaats op het podium is lang niet meer verzekerd in de volgende jaren.

Partner Content