Zwitserland heeft meer dan alleen maar chocolade

Met de onrust op de financiële markten is de sector van de gezondheidszorgen erin geslaagd uit de gevarenzone te blijven. De sector sloeg er zelfs in een mooie koersstijging te realiseren van 16% tussen juni en half augustus.

Beleggers geven er de voorkeur aan om in deze periode van onzekerheid te beleggen in een sector met een hoge zichtbaarheid die nauwelijks (of toch zeer weinig) door de grillen van de mondiale groei wordt geraakt.

De reden is volgens Arnaud Delaunay van Leleux eenvoudig: zowel bij een economische expansie als in een recessie hebben mensen steeds behoefte aan geneesmiddelen. En farmaceutische bedrijven hebben dit goed begrepen. Regelmatig duiken dan ook overnameberichten op.

Zo zette Novartis zijn acquisitiestrategie in generische geneesmiddelen verder met de overname van Fougera Pharmaceuticals voor een bedrag van 1,52 miljard dollar. Deze overnamesom was bijna drie keer de jaaromzet van Fougera (ongeveer 430 miljoen dollar).

Op dit moment is de divisie Sandoz (gespecialiseerd in generische geneesmiddelen en goed voor 15% van de omzet van Novartis) uitgegroeid tot de nummer één voor generische producten. En dat is goed want deze geneesmiddelen hebben veel groeipotentieel.

Mooi parcours

Voor het tweede kwartaal reed Novartis een foutloos parcours ondanks een “sterker dan verwachte stijging” van de dollar. Aan constante wisselkoersen bleef de omzet stabiel op 14,30 miljard dollar (+1%) dankzij nieuwe productlanceringen die het verstrijken van het patent op Diovan (hypertensie) compenseerden.

Het bedrijfsresultaat bleef eveneens op een hoog niveau (3,18 miljard dollar) en dit was boven de verwachtingen van de analisten. De geneesmiddelendivisie (58% van de omzet) liet een groei van 8% optekenen, exclusief Diovan (de voormalige

blockbuster waarvan het patent is verlopen).

De onlangs op de markt gebrachte geneesmiddelen boekten een omzet van 2,8 miljard dollar, een stijging met 28% (aan constante wisselkoersen).

Ze vertegenwoordigen nu 34% van de omzet in deze divisie tegen 28% in 2011. De divisie Alcon (oogzorgen, 17% van de omzet) zag zijn omzet met 5% groeien (aan constante wisselkoersen) als gevolg van goeie chirurgische verkopen (+8%) en hogere verkoopcijfers voor contactlenzen (+6%).

Met het verkrijgen van drie nieuwe Europese patenten voor contactlenzen heeft deze divisie een mooie toekomst voor zich. Tenslotte boekte Sandoz (de generische divisie) een omzetdaling van 7% (zoals verwacht door de groep en de analisten) als gevolg van de dalende verkoop van het antistollingsmiddel Enoxaparine in de VSA.

Maar deze activiteit blijft beloftevol voor de toekomst doordat patenten op tal van bekende geneesmiddelen zullen vervallen en

vervangen zullen worden door goedkopere generische versies.

Profiteer van de lichte koersdaling

Met zeer weinig schulden heeft de Zwitserse groep een zeer goede financiële gezondheid. Met een AA- rating van Standard & Poor’s profiteert Novartis van de belangstelling van obligatiebeleggers voor ondernemingen met een goede visibiliteit en een lage schuldgraad.

Dinsdag laatstleden haalde Novartis 2 miljard dollar op in obligaties. Op de beurs blijft Novartis ondergewaardeerd t.o.v. het sectorgemiddelde (een korting van zo’n 13%). De afgelopen dagen is de koers wat gedaald en dit is volgens Arnaud Delaunay een koopmoment voor dit goede huisvaderaandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content