Zwitserland blijft aan de leiding wat betreft de ‘Waar voor je geld’-index’
Parallel met de duurzaamheidsindex ranking berekent Petercam ook de “Waar voor je geld”-index, die de relatie tussen duurzaamheid en de belastingdruk van een land weergeeft.
Petercam berekende zodoende aan de hand van de duurzaamheidsindex opnieuw de ‘Waar voor je geld’-index.
Die index meet hoeveel een belastingplichtige betaalt voor de duurzaamheidsscore in zijn land. Zwitserland staat hier nummer één.
Dat komt omdat Zwitserland qua onderwijs, leefmilieu, gezondheidszorg… bijna even goed scoort als de Scandinavische landen maar dit pakket aan zijn burgers kan aanbieden aan een lagere (belastings)prijs.
België scoort zwak
Een goede score kan ook bereikt worden met een matige score in duurzaamheid maar een evenredig lage belastingsvoet; maw de ingezetenen krijgen niet zoveel, maar hoeven er ook niet veel voor te betalen, zoals in Korea.
België scoort hierin zwak; Belgische burgers en ondernemingen betalen relatief hoge belastingen voor een middelmatige duurzaamheidsoutput. Dit kan zowel een pleidooi inhouden voor lagere belastingen als voor een verbetering van het totale pakket aan overheidsdiensten en het wetgevend kader zonder dat de belastingdruk verhoogd wordt.
Petercams duurzaamheidsexpertise
Petercam toetst om de 6 maanden de duurzaamheid van het overheidsbeleid in het kader van de selectie van de meest duurzame landen in zijn duurzaam obligatiefonds.
Het duurzame landenobligatiefonds Petercam L Bonds Government Sustainable bestaat nu meer dan vier jaar. Het fonds haalde op 3 jaar een geannualiseerd rendement van 7,09% (cijfers per eind februari 2012). Die prestatie dankt het aan de kwaliteit van de onderliggende staatsobligaties, naast het gespecialiseerde beheer van de beheerders van Petercam.
“Landen die goed scoren op onze duurzaamheidsranking zijn over het algemeen landen met een hoge kredietkwaliteit. Wij geloven dat dit geen toeval is. Duurzame landen hebben doorgaans hun staatshuishouding op orde, en komen hun beloftes aan hun burgers na, maar ook aan hun obligatiehouders. Landen uit de PIGS hebben doorgaans een lager klassement in ons duurzame klassement en worden bijgevolg niet opgenomen in onze selectie”, aldus Hugo Lasat, Partner en Head of Institutional Asset Management.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier