Zwakker dan verwachte Japanse export maakt beleggers ongerust
De Japanse export was in juli zwakker dan verwacht. Op jaarbasis was er sprake van een terugval met 8,10%, waar de analisten maar op een daling met 2,90% hadden gerekend. Vooral de terugval in de export naar de Europese Unie was opvallend, die daalde met maar liefst een kwart.
Een zwakke export dreigt het herstel van de Japanse economie te doen stilvallen. De Aziatische beurzen noteren op het nieuws in het rood, zij het dat de verliezen relatief beperkt blijven. De beleggers volgen met argusogen wat er in Europa te gebeuren staat.
Maïsprijs weer iets lager
Op de granenmarkten bereikte de maïsprijs vorige week een recordniveau om nadien wat terug te vallen, volgens Royal Bank of Scotland wegens bezorgdheid over de vraag. Soja werd 1 procent duurder.
Op basis van voorlopige cijfers voerde China in juli 5,87 miljoen ton soja in, 4,4 procent meer dan in juli en 9,7 procent meer
dan in juli vorig jaar.
Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) stelde in haar maandelijkse WASDE-rapport de oogst- en opbrengstprognose voor maïs fors neerwaarts bij.
Dit was door de markt verwacht zodat er een ‘sell the news’ reactie kwam. Maïs werd op weekbasis 1,2 procent goedkoper. Sinds midden juni steeg de maïsprijs al met bijna 70 procent.
De voorbije juli maand was de warmste in het midwesten van de Verenigde Staten sinds 1936 en de droogte heeft heel wat schade toegebracht aan de maïsplanten.
De verwachte Amerikaanse maïsproductie werd met 13 procent verlaagd naar 273,8 miljoen ton. De Verenigde Staten zijn de
grootste producent en uitvoerder van maïs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier