Zwakke vraag op veiling Duitse langlopende staatsobligaties

Duitsland veilde vandaag staatsobligaties met een looptijd van 32 jaar en die veiling niet helemaal rimpelloos. De vraag naar deze obligaties met een superlange looptijd was namelijk kleiner dan verwacht, wat ongetwijfeld met de lage coupon te maken had.

Er was gemikt op een opbrengst van circa 3 miljard euro en uiteindelijk werd dat maar 2,75 miljard euro. Blijkbaar houden de beleggers er toch rekening mee dat de rente over een zo lange periode op een bepaald punt wel weer gaat stijgen, zodat het niet interessant is om nu in te tekenen.

De Duitse staatsobligaties presteerden vandaag dan ook minder goed dan staatsobligaties uit andere Europese landen. Het rendement op de 10-jarige bund kwam uit op 1,75%, wat neerkomt op een stijging met 5 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren.

Marktsentiment verbetert opnieuw

Anders Moeller Lumholtz, analist bij Danske Bank A/S (DANSKE) in Kopenhagen, was van mening dat het marktsentiment vandaag een verbetering te zien gaf. De beleggers keken uit naar de meeting van het Federal Open Market Committee die vandaag plaatsvond.

Het rendement op de 10-jarige Franse staatsobligatie kwam vandaag uit op 2,98%, of een daling met 6 basispunten ten opzichte van gisteren. Het was voor de eerste keer in een week dat het rendement terugviel onder 3%. Franse staatsobligaties hebben dit jaar 1,60% opgeleverd, tegenover Duitse 1,10%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content