Zwakke economische indicatoren maken rentedaling ECB in juni mogelijk

Naarmate de macro-economische indicatoren verzwakken, zijn alle blikken weer op de Europese Centrale Bank gericht. De economen verwachten een antwoord op vragen als: hoe gevoelig is de ECB voor een verzwakking van de economische omstandigheden?, hoe groot zijn de kansen op een renteverlaging?, komen er nog meer ‘onconventionele’ maatregelen?, hoe hard gaat de ECB druk uitoefenen voor een oplossing van de problemen bij de banken?

Mogelijk zal de persconferentie die volgt op de ECB-meeting van morgen een antwoord op een deel van deze vragen helpen formuleren. Hierbij dient opgemerkt dat ECB-president Mario Draghi onlangs kort en goed verklaarde dat de bal nu in het kamp van de regeringen en de banken ligt.

Basisrente kan naar omlaag als inflatiedruk afneemt

Het reactiveren van een Europees steunfonds kan volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas de druk op de regeringen uit de eurozone om te hervormen doen afnemen en de ECB is uitermate gevoelig voor de “moral hazard” die met zo’n houding is verbonden.

Voorlopig geen nieuwe renteverlaging

Gijsels gelooft dat een nieuwe renteverlaging in de onmiddellijke toekomst niet volledig mag worden uitgesloten, maar het is alleszins zijn favoriete scenario niet. De ECB gaat wat haar rentepolitiek vooral kijken naar de economische vooruitzichten en naar de inflatieverwachtingen.

De inflatie is momenteel eigenlijk wat te hoog. De rente zal dus naar omlaag kunnen wanneer de inflatiedruk afneemt, iets wat zeker niet a priori valt uit te sluiten. Wanneer de macro-economische indicatoren zwak blijven, kan een renteverlaging op de juni-meeting aangekondigd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content