Zwak SAB Miller voorspelt weinig goeds voor AB InBev

De tweede grootste bierbrouwer ter wereld kwam met ontgoochelende omzetcijfers. De groei vertraagde merkbaar tijdens de zomer.

Tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 2012-2013 zag SAB Miller zijn verkochte biervolumes met 4% stijgen, tegenover 5% in het eerste kwartaal. De groei in het tweede kwartaal vertraagde dus tot 3%.

De organische groei van de biervolumes zakten overal, behalve in Europa waar de groei afklokte op 9% (een verbetering tegenover de groei van 7% in het eerste kwartaal) dankzij een verlaging van de prijzen. In Zuid-Amerika, de grootste markt van de groep, zakte de groei naar 4% door een zeer zwak tweede kwartaal (juli tot september). In zijn derde markt, Zuid-Afrika, stabiliseerden de volumes, terwijl deze in de VS in het tweede kwartaal zakten met 2,4% na ook al in het eerste kwartaal 1,4% te zijn gezakt.

Grote ontgoocheling was Australië, waar SAB Miller vorig jaar de Australische brouwer Foster’s had overgenomen voor 10,5 miljard AUD en zo de controle verwierf over de helft van de Australische biermarkt. De volumes zakten er echter in de eerste jaarhelft met 13%.

De inkomsten per hectoliter stegen met 3% (op jaarbasis) wat laag is in vergelijking met de stijging van de landbouwprijzen en in het bijzonder van graan. De winstmarge zal dus naar alle waarschijnlijkheid krimpen.

Voor AB InBev, dat zijn volumes in het tweede kwartaal zag krimpen met 0,5%, voorspellen de cijfers van SAB Miller weinig goeds. Het gros van de winst van AB InBev is immers afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika.

Partner Content