Zullen Belgische vastgoedprijzen blijven stijgen?

Uit een studie die ING in Europa uitvoerde, blijkt dat de Belgen rotsvast blijven geloven in de vastgoedmarkt. Op de vraag hoe ze de prijzen volgend jaar zien evolueren, antwoorden de meeste Belgen (57%, net als in Duitsland) dat de vastgoedprijzen op de plaats waar ze wonen de komende twaalf maanden nog verder zullen stijgen.

Dat percentage is wel lager dan vorig jaar (in de zomer van 2012 dacht 61% van de respondenten er zo over) en is het hoogst in Brussel (haast twee derde van de respondenten).

Uiteraard is dat aantal veel minder hoog in de Europese landen waar de prijscorrectie op de vastgoedmarkt al enkele kwartalen geleden werd ingezet.

In Frankrijk, waar de correctie eind 2012 is begonnen, denkt amper 42% van de respondenten (tegenover 53% een jaar geleden) dat de prijzen in hun wijk de komende twaalf maanden zullen toenemen.

In Italië zien we hetzelfde fenomeen. In Spanje en Nederland daarentegen, waar de prijscorrectie (tegenover eind 2007) respectievelijk 35,7% en 17,5% bedroeg in het begin van het jaar, lijkt de toestand nu te verbeteren.

Er zijn immers meer respondenten die denken dat de prijzen de komende maanden opnieuw zullen stijgen ten opzichte van vorig jaar rond dezelfde tijd, namelijk 17% in Spanje en 25% in Nederland (tegenover respectievelijk 11% en 17% vorig jaar). Die cijfers mogen dan al zeer laag blijven, toch wijst dit erop dat de prijzen de komende kwartalen minder snel zullen dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content