Zuid-Europa houdt Noord-Europa gegijzeld

De reacties op de afloop van de 19 eurotops die we tot dusver achter de rug hebben, zijn allesbehalve eensluidend positief. Er is opnieuw ruimte gegeven voor geldcreatie door de Europese Centrale Bank, die als puntje bij paaltje komt de vrije hand krijgt om zoveel geld bij te drukken als ze maar wil.

Feit is dat er inderaad iets moet gebeuren om te beletten dat Italië en Spanje in de afgrond zouden tuimelen. Vraag is echter of de remedie niet erger is dan de plaag. Niet voor niets heeft Angela Merkel lang weerstand geboden tegen het voorstel om de banken rechtstreeks te financieren.

In een ijzeren wurggreep

In Noord-Europa heerst er niettemin een soort wrang gevoel bij sommige inwoners van de regio. Volgens het Nederlands Financieel Dagblad wordt Noord-Europa gegijzeld door Zuid-Europa. Zonder toegevingen zou de toekomst van de euro op korte termijn in gevaar zijn gekomen.

Er speelt echter ook nog een andere factor mee, namelijk de vrees voor de toekomst van de banken in (vooral) Duitsland en Nederland.

De banken van beide landen zijn namelijk nog niet uit de problemen en nog meer onrust in de eurozone kon de Duitse en Nederlandse bankensector missen als de pest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content