Zuid-Amerikaanse landen vaak erg afhankelijk van grondstoffen

Stephen Parr, portfolio manager bij Aberdeen Asset Management, is niet zo optimistisch over de huidige gang van zaken in Zuid-Amerika. Er duiken tal van problemen op, zowel betrekking kunnen hebben op de regio zelf als op externe omstandigheden.

In Argentinië worden de oliebedrijven bijvoorbeeld gecontroleerd door de overheid, terwijl de groei van de Argentijnse wordt afgeremd door de strakke monetaire politiek die de centrale overheid wordt gevoerd. Bovendien dreigt de export naar China te vertragen, evenals die naar andere groeilanden.

Parr wijst er op dat zowat elk Zuid-Amerikaans land met zijn eigen problemen wordt geconfronteerd. Brazilië is eveneens in niet onaanzienlijke mate afhankelijk van de stand van zaken in China, maar dan vanwege het feit dat dit land een belangrijke producent van landbouwproducten is.

Enkele ETF’s voor wie toch gelooft in Zuid-Amerika

Parr stelt dat hij zo nog wel even kan doorgaan. Chili en Colombia zijn op hun beurt afhankelijk van de grondstoffenmarkt. Vraag is of die op het huidige hoge tempo kan blijven draaien, gezien bijvoorbeeld het feit dat China zich onlangs zeer streng opstelde bij de onderhandelingen over het afsluiten van nieuwe contracten voor de levering van ijzererts. De ruimte voor prijsstijgingen blijkt momenteel beperkt te zijn.

Tenslotte geeft Parr nog enkele tips wat betreft ETF’s die in Zuid-Amerika beleggen. Zijn voorkeur gaat uit naar iShares MSCI Brazil Index Fund [EWZ], iShares MSCI All Peru Index [EPU] en naar bredere fondsen als SPDR S&P Emerging Market ETF [GML] en iShares S&P Latin America 40 Index Fund.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content