Zonder ingrepen van de FED zou S&P 500 ruim 50 % lager staan

De Amerikaanse centrale bank heeft in de afgelopen maanden kosten noch moeite gespaard om de economie op het juiste spoor te houden. De getroffen maatregelen – onder andere de verruiming van de monetaire politiek – heeft ook Wall Street een sterke impuls gegeven.

In hoeverre waren de ingrepen van de FED mee verantwoordelijk voor de stijging van de beurskoersen? Uit een rapport opgesteld door de Federal Reserve Bank of New York zou blijken dat meer dan de helft van de beurswinsten uit het afgelopen decennium aan de FED te danken zijn.

S&P 500 zou zonder de FED 50% lager staan

De Federal Reserve Bank of New York komt tot de onthutsende conclusie dat zonder ingrijpen op monetair vlak de S&P 500 nu op 600 punten zou staan, wat ruim 50% onder de huidige niveaus is. Daarbij wordt verwezen naar de hoge premie die wordt betaald ten opzichte van staatsobligaties.

Door de rente te verlagen en massaal geld in het systeem te pompen heeft de Amerikaanse centrale bank de beurs op een kunstmatige manier van zuurstof voorzien. De vraag luidt dan ook dat wat de S&P 500 gaat doen zodra het effect van de stimulerende maatregelen is uitgewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content