Zoete investering: Cacaoplantage KKO International komt naar Euronext Brussel

© iStock

Euronext Brussel krijgt er binnenkort een nieuwe kleine telg bij die zich buiten de platgetreden paden begeeft: KKO International. Zoals zijn naam al doet vermoeden, bezit het bedrijf een cacaoplantage in Ivoorkust.

Het compartiment plantages is als sneeuw voor de zon verdwenen op de beurs van Brussel. Alleen het onverzettelijke Sipef (zie het kaderstuk ‘Alleen Sipef …’) is vandaag nog overgebleven. KKO International, een in Brussel gevestigde holding, onderscheidt zich op twee vlakken: eerst en vooral bezit het een cacaoplantage, Solea genaamd, daar waar andere beursgenoteerde groepen in Europa meer actief zijn op het gebied van palmolie en hevea.

Bovendien is het een start-up: het bedrijf verwacht zijn eerste oogst binnen te halen in de komende maanden. Het heeft nog geen echte omzet gegenereerd, laat staan winst geboekt. Beleggers kopen met andere woorden een beloftevolle toekomst, geen winstgevend bedrijf.

Nieuwe start in Abidjan

President Ouattara heeft veel geïnvesteerd in infrastructuur, heeft de publieke sector gesaneerd en corruptie zeer actief bestreden.

De Solea-plantage is gelegen in Ivoorkust, wat niet verwonderlijk is: dit land is immers goed voor 40% van de wereldproductie van cacao, oftewel 1,73 van de 4,35 miljoen ton geproduceerd in het seizoen 2013-2014, gevolgd door enkele andere Afrikaanse landen, waaronder Ghana.

Na een tiental jaar van soms bloedige politieke onlusten kent Ivoorkust een schitterend herstel, oordeelt Rémy Allemane, directeur van Solea. “President Ouattara heeft veel geïnvesteerd in infrastructuur, heeft de publieke sector gesaneerd en corruptie zeer actief bestreden.” Als het bedrijf Solea vrijwel uniek is in zijn soort, is dat omdat cacao vooral in handen is van zeer kleinschalige producenten: er zijn er bijna een miljoen in het land! Een kwart van de bevolking is actief in deze sector die 15% van het BBP en 40% van de exportinkomsten vertegenwoordigt.

De Ivoriaanse staat heeft een stevige grip op de cacaosector: zij koopt de bonen immers op tegen 60% van de wereldmarktprijs, oftewel 850 CFA-frank (1,30 euro) per kilo in het seizoen 2014-2015. Voor het volgende seizoen zal deze prijs, die in oktober wordt vastgelegd, mogelijk stijgen tot circa 1.000 CFA-frank.

Solea zou deze inkomsten kunnen verhogen dankzij het Rainforest Alliance-label voor duurzame landbouw dat het binnen enkele maanden verwacht te behalen. Dat geldt ook voor een aantal neventeelten: bananenplanten, die de cacaobomen de nodige schaduw geven, maar ook yamswortel, een van de basisvoedingsmiddelen in Afrika, dat binnenkort gelanceerd zal worden.

Tien keer meer dan gemiddeld

De vraag naar cacao is vermenigvuldigd met 3,5 sinds 1960. Toch bedraagt de consumptie (van cacao, niet van chocolade) vooralsnog amper 50 gram in China, tegenover 170 voor heel Azië en … 2,2 kilo in Europa. We verwachten daarom een voortzetting van deze tendens, maar ook een stijging van de koersen. De gronden die gunstig zijn voor de cacaoboom worden immers steeds vaker ingepalmd door palmolie of hevea, die veel makkelijker te cultiveren zijn. “Cacao vraagt veel verzorging”, legt Rémy Allemane uit. “De teelt lijkt veel op die van wijn en steeds meer kleine producenten geven er de brui aan.”

Cacao vraagt veel verzorging

Deze koersstijging is uiteraard niet gegarandeerd en bovendien is de cacaoprijs extreem volatiel. Twee voorbeelden: in november 2000 was de koers gedaald tot 714 dollar per ton, het laagste niveau in 27 jaar, maar twee jaar later was de koers verdrievoudigd! En in maart 2011 bereikte de koers haar hoogste punt in 32 jaar, met name 3.775 dollar per ton … om vervolgens met ruim 40% terug te vallen voor het einde van datzelfde jaar.

Met de recente koers van 3.200 à 3.300 dollar per kilo bevindt cacao zich dus dicht bij zijn historisch record. Ware het niet dat dergelijke niveaus ook al in het midden van de jaren 70 zijn behaald, wat vier keer meer is dan vandaag als we rekening houden met de inflatie!

Niet alleen wordt verwacht dat de prijzen zullen stijgen, ook de rendementen zullen volgen. Dankzij de cacaovariëteit Mercedes, die drie keer meer oplevert dan de klassieke boon, en een zeer professionele teelt.

De plantage wordt verdeeld in kavels van 20 hectare met telkens 26.000 cacaobomen en 40.000 bananenbomen, die onder toezicht staan van een specifiek team. De Solea-plantage is gesitueerd op de vruchtbare braakliggende gronden in de regio Bocanda en heeft een vergunning verkregen om water op te pompen uit de nabijgelegen rivier. Ze maakt er geen misbruik van aangezien ‘fertigatie’ wordt toegepast, een combinatie van fertilisatie en micro-irrigatie.

Een tweede element is een zeer strikt onderhoud en gezondheidsbewaking. Met dergelijke troeven verwachten de plantagehouders tot 5 ton cacao per hectare te oogsten, ongeveer tien keer meer dan het nationale gemiddelde. Let wel: deze cijfers gelden uitsluitend voor bomen die de volwassenheid hebben bereikt, wat vijf tot zes jaar in beslag kan nemen.

Op kruissnelheid in 2024

Zover zijn we dus nog niet. Het is pas tegen 2018 dat de doelstelling van 3.000 aangeplante hectare bereikt zal worden, tegenover 800 vandaag en ongeveer 1.200 tegen het einde van het jaar. Als alles verloopt zoals voorzien, zullen de bomen tegen 2024 helemaal volwassen zullen zijn en 15.000 ton bonen produceren. Productie en rendement moeten exponentieel stijgen tegen die tijd.

Wordt er niet gevreesd voor jaloezie of onvrede van de lokale boeren? Solea krijgt de gronden voor 35 jaar in concessie van de lokale gemeenschappen in ruil voor 5% van de omzet, maar het bedrijf engageert zich ook voor een verbetering van de levensomstandigheden: er wordt een school en een gezondheidscentrum gebouwd, er is elektriciteit geïnstalleerd, enzovoort.

De grond is de sleutel tot succes

“De grond is de sleutel tot succes”, observeert Rémy Allemane: “Wij hebben al vele gesprekken gevoerd met de landbouwers uit de streek en wij lichten ons project voortdurend toe. Wij hebben vandaag akkoorden gesloten over ongeveer 2.000 hectare en zouden het laatste derde van het project tegen 2017 klaar moeten hebben.”

De toetreding tot Alternext Brussel (en Parijs) is de gelegenheid voor een kapitaalverhoging van 10 miljoen euro (in geval van grote belangstelling zou dit bedrag nog kunnen worden opgetrokken tot 13,2 miljoen), waarvan zes miljoen bedoeld is voor de plantages. Het aanbod wordt ten laatste op 8 oktober afgesloten en de eerste notering is gepland voor 15 oktober. Solea is tot dusver gefinancierd met leningen van aandeelhouders, die zijn omgevormd tot eigen vermogen. Na de operatie zal het bedrijf circa 30 miljoen euro waard zijn.

Alleen Sipef …

ParaIn het begin van de jaren zeventig nationaliseerde Zaïre de meeste activiteiten uitgeoefend door Belgische bedrijven. In die tijd noteerden nog talrijke plantagebedrijven op de beurs van Brussel: Agridec-Agriges, Agricom, Afrifina, Comuele, Olfica, Palmegger, Ruzizi, Socobom … en ook Nord Sumatra, een filiaal van de groep Socfin. Deze laatste, die wordt geleid door de familie Fabri en vandaag noteert op de beurs van Luxemburg, produceert hoofdzakelijk palmolie en rubber, vooral in Azië (Indonesië, Cambodja), maar ook in meerdere Afrikaanse landen.

Met een koers rond 40 euro heeft Socfin een kapitalisatie van ongeveer 550 miljoen. De resultaten van de groep zijn zeer volatiel: zo bedroeg de winst per aandeel 3,68 euro in 2014, na -0,27 euro in 2013, maar ook 13,16 euro in 2011! Op de beurs van Brussel is het de groep Sipef van de Antwerpse familie Bracht die als enige is overgebleven in het compartiment plantages. Het bedrijf produceert vooral palmolie en in tweede instantie ook rubber en bananen, voornamelijk in Indonesië, maar ook in Papoea-Nieuw-Guinea en Ivoorkust. Bij een koers van ongeveer 44 euro bedraagt de kapitalisatie rond de 400 miljoen.

Guy Legrand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content