Zijn er nog meer winstwaarschuwingen op komst?

Is de winstwaarschuwing van DSM een teken aan de wand? Moeten beleggers rekening houden dat er binnenkort nog meer bijstellingen door bedrijven van de winst komen?

De koersdaling van bijna 4% van vorige week donderdag geeft volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer aan dat een aantal bezitters van het aandeel onaangenaam verrast waren.

Nu dient dit natuurlijk genuanceerd te worden. Het aandeel is sinds begin augustus met 10% gestegen. De daling zorgde er niet voor dat de koers onder het augustus niveau kwam.

Daarnaast was het niet een hele forse winstwaarschuwing, men verwacht een iets lagere winst. In plaats van de € 1,4 mld verwacht men een winst van onder de 1,35 mld.

De redenen hiervoor zijn de hogere belastingen in Nederland en de valutaverschillen door lagere koersen van de munten uit de opkomende markten.

Daarnaast zijn er nogal wat prijsverschillen in de diverse producten die het bedrijf verwerkt. Wat ook een aantal analisten teleurstelde was de mededeling de EBITDA marge naar beneden werd bijgesteld voor 2015 naar een niveau tussen de 14 en 15%.

Sommige analisten vonden dit niet ambitieus genoeg want er werd door hen gerekend op niveaus van 15% of meer. Nu is het vanachter hun bureau spreadsheets invullen natuurlijk heel wat makkelijker dan wanneer men een manager van een bedrijf de verantwoordelijkheid heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content