Zijn er koopjes te doen op Europese beurzen?

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen slikten de voorbije maand een stevige correctie, na een uitzonderlijk sterk begin van 2015. Biedt de malaise op de markten beleggers een kans om tegen lagere koersen in te stappen?

Vorige week benadrukte Vítor Constâncio, een bestuurder van de Europese Centrale Bank, dat Europese aandelen tegen “een redelijk faire waardering” noteren. Constâncio gebruikte een koers-winstverhouding berekend volgens de methode van de bekende econoom Robert Shiller om zijn bewering te staven. Voor de eurozone is de gemiddelde koers momenteel gelijk aan 14 keer de historische winst. Voor de VS is die verhouding 26.

“Er zijn heel veel koers-winstverhoudingen”, zegt Ronny Claeys van KBC Asset Management. “Er is maar één koers uiteraard, maar je kunt kijken naar de gerealiseerde winst, naar de winst over verschillende boekjaren of naar een cyclisch gezuiverde winst over de voorbije tien jaar, zoals Shiller dat doet. Wij gebruiken standaard de verhouding van de koers tot de winst zoals die door de analisten voor de komende twaalf maanden wordt voorspeld. De winstverwachtingen voor de bedrijven uit de eurozone (+15% winstgroei, nvdr) vallen nu beter uit dan die voor Amerikaanse bedrijven (-2%, nvdr).”

Volgens de favoriete maatstaf van Claeys zit de gemiddelde koers-winstverhouding voor de MSCI Eurozone-index na de correctie van de voorbije weken op 14,3. Dat is pal op het gemiddelde sinds 1988. Het gemiddelde sinds de financiële crisis in 2008 ligt heel wat lager, op 11,3. Nog enkele vergelijkingsmogelijkheden: voor de correctie op de beurzen van de voorbije weken, eind juli dus, betaalden beleggers nog 15,3 keer de verwachte winst voor bedrijven uit de eurozone en eind 2014 stond diezelfde ratio op 13,7. Claeys: “Je kunt besluiten dat na de correctie van de voorbije maand de aandelen uit de eurozone niet duur meer zijn, maar ook nog niet echt goedkoop”.

Lees het volledige artikel over de beurscorrectie en de daaruit voortvloeiende koopkansen in het magazine Trends dat donderdag in de winkel ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content