Zijn bankaandelen weer veilig?

Het aandeel van Deutsche Bank is gestegen met 85% en dat van Société Générale met 76%. Laat een goede huisvader bankaandelen nog altijd het beste links liggen?

De bankensector (+20,1%) staat sinds begin dit jaar op de derde plaats in de Eurostoxx 600. De autosector (+30,8%) – met Renault nog altijd op het nummer één – en de verzekeringssector (+21,3%) doen het iets beter. Dat betekent dat de bankensector in een sterk opwaartse trend zit. Het gaat dus niet zomaar om het koersherstel van een paar banken die de afgelopen tijd te zwaar waren afgestraft.

Toch blijft de stemming rond de banken in mineur en wordt een investering in de bankensector nog altijd als onveilig beschouwd. Elke belegging in aandelen houdt natuurlijk een risico in. Om dat risico te beperken, volgen we elk dag de aandelen in onze portefeuille, bij voorkeur voordat de beurs opnieuw de deuren opent. Noteert de slotkoers van een aandeel onder onze vooropgestelde stoploss, dan plaatsen we de verkooporder.

Onder de banken die het goed doen, hebben vooral Deutsche Bank (Xetra) en Société Générale (Euronext Paris) onze aandacht getrokken.

Deutsche Bank

We geven de voorkeur aan een sterke bank op een sterke beurs. De sterkste beurs in Europa is de Duitse. Deutsche Bank kreeg op 13 maart het advies ‘trend kopen’ tegen 36,90 euro. Op 8 maart doorbrak de koers van het aandeel de belangrijke weerstandslijn (zie R1 op de grafiek) en op 13 maart sloot ze boven de belangrijke weerstandszone van 36 euro (zie Z1). De volgende weerstand ligt op 46 euro. Het aandeel is daardoor niet langer een countertrendaandeel.

Op de kortetermijngrafiek zien we de knappe Fibonacci-beweging met de Fibonacci-koersdoelen op 36 en 46 euro. Deutsche Bank is sinds de bodem met 85% gestegen, maar een terugval blijft mogelijk. Een belegging in Deutsche Bank hield vroeger een groter risico in dan vandaag, want het aandeel zat in een dalende trend. Beleggers die bijvoorbeeld rond 24 euro instapten (S1 op de grafiek of de Fibonacci 61.8%-steun) namen een risico van 20%: een koersval tot 21 euro in één dag tijd was mogelijk.

We beschikken nu over een goede steun rond 36, 35 en 33 euro, waardoor het risico kleiner is. Tussen 33 en 36 euro spreken we van de oranje gevarenzone. Dat is de zone om in te stappen voor wie de rally heeft gemist en tegelijk de zone waarbinnen we het aandeel scherp in de gaten houden. Sluit het aandeel onder de 33 euro, dan is de trend opnieuw negatief en stappen we uit.

Société Générale

Het aandeel van Société Générale is interessant om te volgen, aangezien het zijn belangrijkste weerstandslijn sinds 2007 nog moet doorbreken. Het aandeel is dus minder sterk dan dat van Deutsche Bank. Toch is Société Générale sinds de bodem al gestegen met 76% – er zijn aandelen die het slechter doen. Société Générale heeft ook een interessant potentieel. De voorwaarde is dat de schuine weerstandslijn R1 wordt doorbroken. Daarna ligt de tweede weerstand op 30 euro (S1 op de grafiek). Daarna is de weg vrij naar 45 en 50 euro.

Blijft de Amerikaanse beurs positief gestemd, dan kan Société Générale – net zoals Deutsche Bank – de dalende trend sinds 2007 doorbreken. We schreven eerder dat de trend op de S&P500 (1399 punten op 17 maart) sterk blijft als er een correctie tot 1290 punten plaatsvindt. De voorlopige correctie kwam niet verder dan 1340 punten.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content