Zenuwachtige weken voor de boeg

De volgende twee weken zullen volgens Bart Van Craeynest van Petercam allicht zenuwachtig blijven. De shutdown is een soort signaal van de republikeinen dat ze het toch hard spelen en kan wel nog een tijdje duren, maar uiteindelijk denkt Van Craeynest niet dat ze het zo ver drijven dat het schuldenplafond echt gaat spelen. Het hele politieke debat kan dan wel wat op het algemene vertrouwen wegen, maar de impact op de beurs van Wall Street zou beperkt moeten blijven.

Allicht komt er dan een tijdelijke oplossing die het schuldenplafond een paar maanden verder duwt, maar op termijn komt het hele circus dan weer terug. Een definitieve oplossing lijkt weinig waarschijnlijk, een echte catastrofe evenmin. In die zin kan het economische herstel in de VS overeind blijven ondanks de politieke onzin.

Op de Europese beurzen is er sinds vanmiddag niet veel meer verhandeld, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van afgelopen vrijdag. Solvay heeft de winst inmiddels uitgebouwd tot iets meer dan 2%, Bekaert en Umicore blijven in het rood noteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content