Zelfs Zambia kan met groot gemak geld ophalen
Afgelopen week kwam Zambia met een obligatielening. Het land is de grootste koperproducent in de Afrika. 80% van haar internationale deviezen die het land krijgt komen volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer uit deze grondstof.
De prijs is in de afgelopen maanden met 8% gedaald en bereikte zo het laagste niveau in de afgelopen anderhalf jaar. Men zou mogen verwachten dat internationale investeerder niet zouden staan te trappelen om staatsschuld hiervan te kopen.
Maar de meest recente lening van groot $ 1 mld werd met gemak opgenomen door de internationale belegger. En dat tegen een rente van 5,5% (vgl. Italië!).
Natuurlijk is Zambia niet het enige land dat met zoveel gemak geld op kan halen. Veel andere Afrikaanse landen hebben eenzelfde toegang tot de kapitaalmarkten.
Investeerders wereldwijd zijn op zoek naar rendement en nemen de politieke risico’s voor lief. Want is Zambia politiek stabieler dan Italië? De jacht op rendement uit zich natuurlijk ook in de spreads.
Het verschil tussen staatsleningen en bedrijfsleningen. Die IG credit spreads die het verschil meet tussen de staatsleningen en bedrijfsleningen over het algemeen is woensdag met 2,23% geëindigd op het laagste niveau ooit.
Krach
Dat brengt Steentjes weer op de discussie van 2013 wanneer komt er een krach in de obligaties. Inmiddels zijn daar heel wat redenen voor aan te geven.
Basisgedachte is dat door de monetaire verruiming de inflatie gaat toenemen en dus de rendementen van obligaties fors moeten gaan stijgen.
Het curieuze is dat de beleggers nu wel een krach hebben gezien maar dat die juist niet daar was waar men hem had verwacht.
Bedacht moet worden dat natuurlijk een daling in obligaties ook minder funest is voor de obligatiehouder dan voor de bezitter van andere beleg-gingscategorieën.
Neem de lening van Zambia. Waar de koers de komende jaren ook heen gaat, de verplichting is dat in 2023 de belegger zijn geld terug krijgt.
Dat zal niet gebeuren als er een regering zit die, net als Argentinië een aantal jaren geleden, haar schuld niet wil terugbetalen. Maar dan zal zij ook voorlopig geen geld meer kunnen lenen.
Afgezien van het politieke risico is er geen probleem met deze lening want de schuld van Zambia is slechts 40% en er wordt een economische groei verwacht van bijna 8%. De koers van koper is dan niet zo belangrijk meer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier