Zeggen ratings alles?

© Reuters
Roel Van Espen medewerker Trends

Bij elke belegging is het belangrijk om het risico vooraf goed in te schatten. Wat leren de beoordelingen van ratingbureaus zoals Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch je? En wat leren ze je niet?

Kennis is macht. Wie doordacht wil beleggen, moet zich goed informeren vooraleer hij naar de beurs trekt. Maar wat als je onvoldoende kennis of tijd hebt om de bedrijven of instellingen waarin je wil investeren door te lichten? Geen nood: ratingbureaus kunnen je een idee geven over hun financiële gezondheid.

Ratingbureaus zoals Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch onderzoeken hoe kredietwaardig een bedrijf of instelling is. Op basis daarvan kennen ze een label toe, dat bestaat uit een of meerdere letters in combinatie met een cijfer of een plus- of minteken. Zo’n rating is dus een risico-indicator: een goede beoordeling betekent een lager risico voor de belegger.

Ieder een eigen rating

Zeggen ratings alles?
© reuters

Moody’s, S&P en Fitch hanteren elk hun eigen ratingsysteem, en de verschillende codes maken het er voor de belegger niet eenvoudiger op. Weet alvast dat ratings die beginnen met een A een goede tot uitzonderlijke kwaliteit weergeven. Een C- of D-label houdt sowieso (heel) veel risico’s in.

En waar vind je die beoordelingen terug? De bedrijven, instellingen en overheden die een beleggingsproduct verkopen, vermelden hun rating meestal in de prospectus en de informatiefiche. Vind je die niet onmiddellijk terug, vraag er dan naar bij je bank of financieel tussenpersoon.

Wat zeggen ratings niet?

Ratings zijn niet zaligmakend. In het verleden is al gebleken dat ratingbureaus zich soms kunnen vergissen. Een bedrijf dat vandaag een AAA-label heeft, kan morgen een belangrijke klant verliezen waardoor zijn financiële gezondheid plots verslechtert. Een ratingbureau volgt deze evoluties niet altijd even snel op.

Weet ook dat Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch eigenlijk commerciële ondernemingen zijn. Ze worden betaald door de bedrijven, overheden en instellingen die om een doorlichting vragen. Onthoud dus dat ratings nuttig zijn, maar dat je er niet blindelings op mag vertrouwen. Blijf steeds kritisch als het over je spaargeld gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content